Annonce

Annonce

Svar: Når far rejser meget


1. oktober 2007

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Eva

Jeg er ret overbevist om at din datter ikke vender far ryggen eller føler sig svigtet, da du jo også er der for hende. Jeg ved at du tidligere har spurgt ind til dette og at jeg har har fortalt dig lidt om tilknytning og hvordan det fungerer.

Ganske kort vil jeg lige genfortælle at der især er 4 faktorer, som har betydning for hvordan børn tilknytter sig den voksne:

1. Hvor meget tid den voksne bruger på omsorg for barnet
2. Kvaliteten af den omsorg der ydes
3. Hvor stor emotionel investering i barnet den voksne har
4. Omsorgspersonens gentagne tilstedeværelse over tid.

Din beskrivelse af jeres liv og jeres datters måde at vokse op på lyder både omsorgsfuld og kærlig og det lyder som om at hun er meget glad for og fint tilknyttet begge sine forældre. At hun savner far, når far ikke er der, er helt naturlig og at hun spørger til ham og bliver ked af det, når hun hører hans stemme i telefonen er helt okay. Hun forstår jo ikke hvordan en telefon fungerer, hun forstår ikke hvor han er, hun kan ikke forholde sig til steder i verden, tidsforskellen mv. hun ved ikke hvad klokken er og hun ved ikke hvad dag i ugen vi har og at far kommer hjem igen på fredag...

Det bedste du kan gøre er at bekræfte hende i det hun spørger om, præcis som du plejer at gøre "far er på arbejde", "far kommer hjem igen" osv. Ikke negligere det hun siger og spørger om, men at møde hende åbent og ærligt, bekræfte, men heller ikke dvæle i at han er væk.

Det kan også være en god idé at jeres datter har et lille fotoalbum med billeder af jer alle og naturligvis med billeder af far, så kan hun kigge på billedet, når hun savner ham og måske derved bedre forholde sig til at han kommer igen.

Hun er stadig en lille pige, og det er derfor begrænset hvor meget man kan forklare og hvor meget hun vil kunne sige og fortælle selv. Til de lidt ...


Annonce

... større børn kan det være en god idé at far laver en bog, hvor han skriver små breve til barnet, som man så kan læse op hver dag. Og nogle gange kan de lidt større børn også have glæde af at lave en slags scrapbog, hvor de kan lave tegninger, finde udklip osv. af alt det de har oplevet medens far har været væk. Sammen kan de så sidde og snakke og kikke på det hele, når far kommer hjem og barnet kan på den måde få lov til at få fortælle hvad det har oplevet.

Det er begrænset hvor meget jeres datter kan have glæde af dette nu, men måske kan du bruge idéerne senere hen.

Måske kan du finde bøger på biblioteket som handler om at have en far som er pilot eller en far som rejser meget. Nogle gange hjælper det at læse om andre, at få tingene lidt på afstand og så tale ud fra det.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg synes det lyder som en udmærket idé at I tager en tur til London, hvis I har mulighed for det, for at besøge far, så det ikke bliver 7 uger I slet ikke får set hinanden. Det er lang tid og når der er mulighed for at I kan være sammen, så må det være at foretrække.

Jeg nævnte kort at I ikke skal dvæle ved det at far er væk. Med det mener jeg at du naturligvis skal svare på din datters spørgmål så godt du kan og give lov til at savne og spørge til far. Men modsat er der heller ikke grund til at du går og snakker om far hele tiden, hvis din datter er på andre tanker og optaget af andre ting.

Det samme med besøget i England. Det er fint at tage derover, men igen skal du ikke tale om det hele tiden - "vi skal også over at besøge far på et tidspunkt" for det kan hun igen ikke forholde sig til. Med den alder jeres datter har, er hun jo meget ligefrem og det er her og nu det gælder. Netop fordi hun ikke kan forholde sig til tid, på samme måde som vi voksne.

Jeg håber at mit svar denne gange hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce