Svar: Skemad og vælling
Hej med dig
At din datter er begyndt at kræve mad hyppigere både dag og aften kan godt være et tegn på at hun begynder at have behov for lidt mere mad og måske har brug for at du begynder med lidt skemad.
Det er dog sådan at du i første omgang skal forsøge at øge hendes mælkeindtag netop ved at tilbyde hende lidt hyppigere måltider og så se om ikke dette vil have effekt. Hun er stadig så lille at mælk udgør hendes behov og især når hun har haft problemer med maven, så er der ikke nogen grund til at starte for hurtigt. Det er sådan at hendes enzymer i tarmene forbereder sig og gør hende mere og mere klar til at kunne nedbryde mad, og hendes tarmsystem vil således være mere klar hvis du venter en måned end hvis du allerede begynder nu.
Ud over at hun begynder at virke mere sulten og interesseret i at få anden mad, så vil et tegn også være at hun holder hovedet selv, drejer det bevidst og at hun følger skeen og selv åbner munden - f.eks. når du giver hende d-vitamin. Det er vigtigt at hun er mundmotorisk parat, når du starter skemad.
Jeg kan godt forstå at du gerne vil igang med noget lidt fastere - vel sagtens fordi hun så måske ...
... ikke gylper så meget mere, det hjælper jo ofte på det. Men det er altså stadig vigtigt at gå stille og roligt frem.
Vælling er en tilskudsblanding og det betyder at den i princippet helt kan undværes og hvis man vælger at give vælling, så bør den ikke udgøre mere end 2 flasker i alderen 4-6 måneder. Som du beskriver din datter så kunne vælling måske godt være en blid overgang for jer, så du således starter med f.eks. en flaske vælling til natten og ser om hun sover lidt bedre på dette. Hvis det går fint med vællingen, så kan du forsøge med lidt skemad i løbet af den næste månedstid, når du synes hun virker parat.
Det er godt at starte med ris, majs, hirse eller boghvedegrød og give 4-5 tsk, en gang dagligt, vand af kop og følge efter med en flaske mme, da det er med til at holde gang i maven. Når hun kan spise en lille dl uden problemer, så kan du begynde at give hende skemad to gange dagligt. Hele tiden huske at hun fortsat skal have stort set samme mængde mme som hidtil, så skemaden kommer ud over. Hun skal nok selv regulere det ind stille og roligt.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet