Svar: Øgning af mad og sovevaner
Kære lykkelige mor
Det er rigtig fint at din datter nu viser tegn til at kunne nøjes med to lure dagligt og der er ingen grund til at arbejde på 3, hvis 2 passer bedre. De fleste børn vil netop omkring 6 måneders alderen gå fra 3 til 2 lure dagligt. Så det er helt fint.
Struktur får I mere af i takt med at din datter begynder at spise mere skemad, præcis som du beskriver. Det er helt passende at give hende to gange dagligt og fint med både grød og mos. Du må godt begynde at variere lidt så hun oplever at få lidt forskelligt, måske hun bedre kan lide risgrød end f.eks. hirsegrød... :o) Du må også godt komme en lille smule frugtmos på for at variere smagen og for at vende hende mere til det, tit kan børnene jo godt lide det søde. Det er dog vigtigt at hun ikke kun spiser frugt, men at du giver det som topping på en lille portion grød.
4-15 skefulde svarer vel ca til ½ dl. og det lyder meget passende i forhold til hendes alder, det tager lidt tid at vende sig til skemaden og finde ud af teknikken og det er vigtigt at tage det stille og roligt, så hendes tarme kan nå at følge med. En normal portion ligger mellem 1-2 dl, men så langt er I slet ikke nået endnu og det er helt fint at hun nu ligger omkring ½ dl. af gangen.
Stille og roligt vil du så kunne øge hende lidt efter lidt og når hun kan spise en dl eller mere, så er det passende at du begynder at give hende 3 gange dagligt.
Du kan fint give hende vand af kop at drikke til og du må også gerne give modermælkserstatning. Da du ammer så meget som du gør er det ikke nødvendigt med erstatningen, men det er helt fint at du gør det, så hun også vender sig til at drikke lidt køligere mælk... Og så er du jo også mere sikker på at hun er mæt.
Du skriver at hun tager flaske med kamille men ikke med mælk. Jeg ved at hun tidligere har taget flaske hvis det var med din mælk eller med vælling - gør hun ikke det mere? Jeg synes det er en god idé at du bibeholder flasken med vælling til natten, da dette ...
... tidligere har virket for jer.
Det lyder som om hun er meget tryghedssøgende og virkelig har behov for din nærhed og dit bryst, når det er nat. Jeg tror du har ret, når du siger at det handler meget om tryghed og mindre om mad/behov for din mælk. Din datter gennemgår en stor udvikling i øjeblikket - nogen kalder det tigerspring og samtidig er hun en pige som er rigtig meget på og altid har været det.
Prøv derfor at give din datter det du fornemmer at hun gerne vil - brystet, nærheden, kontakten om natten. Se om ikke du ved at følge hendes behov kan få hende til at slappe mere af, så du stille og roligt kan forsøge at undvære brystet og hun i stedet kan nøjes med bare at ligge helt tæt hos dig. Måske kan hun ligge og putte lidt med far, da han af gode grunde ikke kan amme, så kan nærheden måske der være nok.
Da hun ikke er ældre end hun er skal det naturligvis være en balance, hvor I sikrer jer at hun ikke bliver overophedet, hun skal helst have sin egen dyne osv. men jeg tænker at det vil være godt, hvis I kunne forsøge at far giver hende mere kropskontakt. Samtidig så vil hendes indtag af mad naturligt øges i løbet af dagen - ting tager tid, men det vil også gøre sit.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen 7.30-8: Ammes
Formiddag 10.00: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 13.00: Risgrød med pæremos, vand eller mme i kop
13.45 Ammes
Eftermiddag 15-15.30: Ammes og puttes til eftermiddagslur
Aften 18.00: Grøntsagsmos og vand eller mme i kop
Puttes til natten med amning ca kl. 19.30-20.00
Sen aften 23: Flaske med vælling inden I går i seng, evt. givet af far
Nat 04-06: En amning
Jeg tænker at denne plan jo ligner meget den I har i forvejen og den eneste forskel er vællingen inden I går i seng.. Evt. kan du gå i seng tidligere og således nå at få lidt flere sammenhængende timer inden du så skal amme, hvis hun f.eks. vågner allerede kl. 04...
Rigtig meget held og lykke fortsat, håber ovenstående hjælper jer lidt videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...