Svar: Bananmos
Kære Charlotte
Jeg håber at du og Victors far havde en hyggelige "kæresteaften" og at alt gik uden problemer:o)
Det lyder umiddelbart som om at Victor stortrives i øjeblikket og at det går godt. Jeg tænker dog at banan umiddelbart nok er lidt hårdt for hans mave at begynde med, det anbefales normalt at man begynde med kogt mos - som f.eks. æble eller pæremos. Banan kan have tendens til at virke forstoppende og være hårdt for maven på en 4 måneders baby:o)
Samtidig så tænker jeg også at du måske skulle overveje at begynde med lidt grød i stedet for frugtmos, - det kunne være en risgrød, som er meget mild og mælkeagtig i smagen og har en rigtig fin og lind konsistens. Sundhedsstyrelsen anbefaler at frugtmos kun bruge som topping på en grød eller gives som en dessert efter et grøntsagsmåltid.
Du kan godt lave risgrød fra bunden, hvor du bruger din egen mælk. På apoteket kan du købe bogen "mad til spædbørn og småbørn" til ca 65 kr. Jeg ved dog at du også kan få den af din sundhedsplejerske, der hvor du bor:o) Heri kan du læse sundhedsstyrelsen retningslinier omkring den første skemad og du kan få opskrifter på den første grød og mos.
Jeg vil som sagt anbefale at du forsøger med lidt grød. Du kan begynde med lidt ris, majs, hirse eller boghvedegrød. Du kan som sagt lave det selv, eller du kan købe de ...
... industrielle produkter som skal opblandes med kogt vand.
Grøntsagsmos venter du med indtil Victor er ca 5 måneder og her kan du introducere det som 2 måltid. Når han f.eks. kan spise en lille dl grød om formiddagen/frokost, så kan du begynde at give lidt grøntsagsmos om aftenen, hvor udgangspunktet så er jeres grøntsager. Hvis I får lidt gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli og lignende, så kan du lave mos til ham af det. Husk at i alt hjemmelavet mad skal der tilsættes en tsk fedtstof i hver portion. Princippet er at det er bedre at give ham 3/4 dl. 2 gange dagligt (grød+grøntsagsmos) end at give ham 1½ dl. af en ting.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Amning
Formiddag: Amning
Frokost: Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop og efterfulgt af amning.
Eftermiddag: Amning
Aften: Amning og her kan du så ved 5 måneder begynde at introducere lidt grøntsagsmos efterfulgt af amning
Sen aften: Amning
Nat: Evt. amning
Du skriver at du snart skal begynde arbejde igen og jeg tænker at du jo så naturligt ikke vil kunne amme så meget som nu. Da Victor ikke er ældre end han er, vil skemaden ikke kunne erstatte et ammemåltid og det vil sandsynligvis være nødvendigt at introducere ham for en flaske, de overvejelser skal du så også have med.
Håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.