Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke grød (fortsat)


1. juli 2007

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Trunte

Har du prøvet at give din datter noget at sidde med i hånden? Jeg tænker på en brødskorpe eller lignende, som hun selv kan sidde med, opbløde i spyt osv. Det at sidde med noget og fornemme at det man putter i munden kan være spændende og smage af noget er vigtigt og er med til at give lyst til at spise.

Derudover tænker jeg at du må forsøge at finde ud af hvordan din datter bedst spiser. Hvad er hun for en pige - har hun brug for ro omkring sig for at kunne koncentrere sig eller spiser hun bedst i selskab og nyder at have storebror som underholder ved bordet.

Det har meget at sige i forhold til hvordan du får hende til at spise. Hvis hun har svært ved at koncentrere sig så må du sørge for at der er ro omkring hende, du skal sætte hende i den høje stol og sidde foran hende, så I har øjekontakt. Hold kontakten, brug din mimik, sid med skålen med mad i din hånd og brug også dine lyde "mam, mam, mmmm smager dejligt" - åbne munden (hun skal spejle sig i dig) og ind med maden. Gør det i et rimeligt tempo så du hele tiden holder hende fanget, holder hende fast i hvad det drejer sig om.

Hvis hun har brug for underholdning og synes det er skønt at sidde ved bordet, så lad storebror deltage og lad ham være rollemodel, lad hende grine og more sig over ham og lad hende se ham spise og forsøge at gøre ligesom han gør - måske han kan smage og søster kan så smage osv. så hun oplever at de to deler og har en fælles oplevelse.

Da hun nu er 6 måneder så prøv at give hende forskelligt ...


Annonce

... og gerne mad som smager af noget. Hun må få stort set det hele. Prøv med havregrød, øllebrød eller flerkornsgrød. Kom forskellig slags frugtmos på - hun kender den søde smag fra mælken og vil måske foretrække dette lidt.

Grøntsager kan du også give rigtig mange af. Prøv med rodfrugter af forskellig slags da de smager af noget. Får I lidt sovs som er lavet med sødmælk, så giv hende lidt af det på maden - hun må gerne få almindelig krydderi og tit kan børn godt lidt mad med sovs.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tidspunkterne hvor du forsøger med skemad er umiddelbart rigtig fine og jeg tænker at du må blive ved med at forsøge. Prøv nogle af ovenstående ting og se om ikke hun så begynder at interessere sig lidt for skemad. Prøv også at lade far forsøge sig... Jeg tænker at du måske skulle tillade dig selv at tage af sted sammen med storebror i nogle timer, så passer far lillesøster og når du ikke er der, så er amning udelukket og er hun sulten, så må hun spise... er hun tørstig kan hun jo få vand af kop, det mestrer hun jo fint og far kan være lige så omsorgsfuld og kærlig som mor. Derudover beskriver du også et behov for at få lidt frihed og du savner at være sammen med din dreng... den tid skal I give jer selv lov til at have.

En sidst ting er at du ammer både kl 04, 06 og 08 og måske er det derfor din datter ikke har specielt meget lyst til mad om formiddagen. Måske du skulle prøve at tilbyde grød om morgenen i stedet for en amning...

Håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke og god sommer:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce