Svar: Vil ikke skemad
Hej med dig
Lysten og behovet for skemad hænger naturligvis sammen med hvor meget du ammer og det kan jeg ikke se ud af dit brev. Du skal vælge at give skemaden på et tidspunkt at dagen, hvor du er sikker på at din datter ikke er hverken for træt eller for sulten og derfor ønsker brystet.
Derudover så kan du forsøge med forskellige slags skeer. Der er mange muligheder. Det kan være en ske af stål, plastik eller ben, men du kan faktisk også få skeer af blød silikone som ofte er meget gode i begyndelsen fordi de er lidt bløde og eftergivelige. De sælger dem i de lidt større supermarkeder.
Derudover skal du forsøge med forskellig konsistens. Nogle børn har lettest ved at finde ud af det, hvis grøden er som vælling og nærmest hældes ind med skeen. Andre børn skal have grøden lidt tykkere fordi den så er lettere at føre med tungen bag i svælget for dem og igen må du prøve dig frem.
Jeg tænker også at du måske skulle forsøge med lidt grøntsagsmos og så måske forsøge uden kartoffel i første omgang. Prøv f.eks. med en ren gulerodsmos og se om hun kan finde ud af det.
Derudover så tænker jeg at du skal prøve at give hende noget i hånden som hun selv kan sidde med og øve sig i at have i munden. Den kan være et stykke agurk, hvor du skærer et stykke på 1½ cm, fjerne kernerne så der er ...
... hul i midten og sætter den på hendes tommelfinger (så kan hun lettere holde fast i den), det kan også være en gulerod eller det kan være en brødskorpe - det må hun godt få nu hvor hun er 6 måneder.
Det at få noget i hånden som hun selv putter til munden og arbejder lidt med, opbløder med spyt og får en fornemmelse af smag osv. kan være med til at styrke hendes mundmotorik.
Nogle børn kommer lidt senere i gang med skemaden og andre lidt tidligere. Det vigtigste er at din datter trives og har det godt. Hun skal naturligvis have anden mad end mælk, det er vigtigt for at hun fortsat tager på, men hun er jo kun lige 6 måneder og det er helt okay at du tager det stille og roligt. Du skal således ikke presse hende, men bare forsøge lige så stille og bruge lidt af ovenstående råd, så håber vi det kommer:o)
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen: Amning
Formiddag: Amning og puttes til formiddagslur
Frokost: Forsøge med 4-5 skefulde grød, evt. med lidt frugtmos på, vand af kop
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag: Ammes
Aften: Forsøge med 4-5 skefulde grøntsagsmos, f.eks. lidt gulerodsmos, vand af kop. Sidde i høj stol, få lidt i hånden at sidde med imens I spiser.
Ammes og puttes til natten
Sen aften: Ammes
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!