Annonce

Annonce

Svar: Kost pige 1 år


10. oktober 2006

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tina

Børn bliver almindeligvis mere selektive i forhold til deres madvaner, når de først er blevet et år. Samtidig vokser de ikke så meget, de oplever ikke behov for helt så meget mad som tidligere og så er den almindelige nysgerrighed med at komme alt i munden - ved at være overstået. Nu undersøger de meget mere med øjnene og fingrene:o)

Som du beskriver din datter, så lyder det dog ikke som om at det er kræsenhed. Naturligvis kan det hænge sammen med ovenstående, men umiddelbart tænker jeg, at det lyder som om hun simpelthen er lidt træt om aftenen. Af vælge grøden er derfor let - det er sødt, glider let ned og kræver ikke særlig stor indsats fra hendes side.

Hvis du giver hende kød, grøntsager, pasta osv. så kræver det meget mere af hende selv, og det tror jeg ikke hun orker på det tidspunkt. Derfor vælger hun grøden. Det er jo netop ikke fordi hun ikke er sulten - hun vil jo gerne spise - det skal bare være noget nemt.

Jeg tænker derfor at det kan være en overgang og det er også okay at du nogle gange laver en portion grød til hende, hvis du oplever hende træt og så putter hende. Men ellers så tror jeg du skal prøve at tænke på, hvordan du i en periode kan gøre hendes mad lidt lettere at spise og overveje om du kunne lave ...


Annonce

... nogle retter, hvor maden er lidt mere moset og kan spises med en ske - og dermed glide lettere ned - ligesom grøden.

Grøntsager kan godt moses med lidt sovs og på den måde glide lettere ned og samtidig vil det være en rigtig god idé, hvis du har mulighed for at give hende lidt grøntsager til frokost. Sammen med sine rugbrødshapsere kan hun sagtens spise lidt kogte ærter, majs, gulerødder, peberfrugt, avocado osv. man kan også lave grøntsagsmos og komme på rugbrødet som smørbart pålæg krydret med lidt forskelligt krydderi.

Hvis du sikrer hende lidt grøntsager i løbet af dagen, så behøver du ikke fokusere så meget på hendes indtag af dette om aftenen og så bliver det hele måske lidt mere afslappet, for jer alle samme:o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du skal naturligvis som udgangspunkt holde fast i at hun ikke skal have specielle rette om aftenen, da hun jo har en rigtig god hukommelse og meget hurtigt vil finde ud af, at når hun kniber munden sammen og skubber tallerkenen væk, så går mor pligtskyldigt i gang med at lave noget nyt:o)

Det er en hårfin balance og jeg håber det vil hjælpe jer, hvis du kan gøre aftensmaden lettere tilgængelig, så du hjælper hende lidt mere med at spise - jeg tror som sagt hun er træt på det tidspunkt:o)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce