Annonce

Annonce

Svar: Skemad og hård mave 4 mdr.


24. juli 2006

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jette

Jeg synes du skal begynde med laktulose igen og gerne med det samme. Der er intet i vejen for at give laktulose! Jeg ved godt at mange mødre er bange for at børnene skal få en "doven tarm" og at barnet derfor vil være afhængig af afføringsmiddel resten af deres dage - men der findes mange former for afføringsmiddel og laktulose er faktisk et udmærket præparat.

Du skriver at I havde en god effekt af laktulose, derfor er det hvad I skal bruge. Det er rigtig fint at I har forsøgt med langsom udtrapning, men det gik så ikke og så fred være med det. Lad din datter få laktulose med god samvittighed.

Jeg kender ikke nogen børnelæger/mave-tarmlæger som siger at man ikke skal give det. Tværtimod. Det er så vigtigt at holde gang i de små børns maver, da det betyder så meget for deres trivsel i øvrigt. Og ja, jeg ved godt at mange er imod sukker i forhold til børnenes tænder - og laktulose er noget sødt og klistret stads - men modermælk indeholder også sukker:o)

I takt med at din datter begynder at kunne drikke mere af en kop, så tilbyd hende ...


Annonce

... også vand. Vand er godt for at holde maven igang. Din mælk er også god for hende og jeg synes det lyder fornuftigt at I er gået ned til 2 måltider skemad dagligt og eller modermælk. Hun er jo ikke så gammel.

Jeg vil anbefale at I prøver at lave grød og mos en lille smule tykkere, så det bliver lidt mere som grød/mos i konsistens. Tilbyd hende så 1/2-3/4 dl af dette to gange dagligt og altid efterfulgt af amning. Hun er for lille til at skemaden kan udgøre et måltid alene. Mælken bør følge efter.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Derudover så er det vigtigt at I hjælper hende med at røre sig. At bruge sig selv motorisk har også betydning for hendes tarmfunktion. Hjælp hende med at trille fra side til side, cykle med hendes ben, tag fat om ben og hofter og vug hende fra side til side, bøje og strække hende ben. Giv hende også gerne lidt mavemassage osv.

At sove fra 20 til 04, afbrudt af amning kl. 23.30 er meget flot i forhold til hendes alder, mere kan du ikke forlange:o) Men der skal gang i maven, for at hun har det godt dagen igennem:o)

Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce