Svar: Temperament og spisenykker
Kære førstegangs mor
Du har helt ret i det du skriver om at din datter er igang med at udvikle sig og vise mere selvbestemmelse og dermed egen vilje. Det er en rigtig svær alder, som kræver stor forståelse fra din side.
Når der er noget din datter gerne vil, eller noget hun ikke vil, eller noget som driller hende på den ene eller anden måde, så bliver hun frustreret. Hun er stadig så lille at hun ikke kan forklares nødvendigheden af at du måske gerne vil have hende til noget bestemt (f.eks. at hun skal have tøj på) og hvis hun bliver tvunget til noget hun ikke har lyst til, eller hvis hun ikke kan gøre det hun vil, så opstår følelsen af frustration inde i hende. Og fordi hun er så lille at det er begræset, hvormeget hun kan forklare med ord, så kommer frustrationen ofte til udtryk som aggression.
I vores almindelige dagligdag føles konflikterne besværlige og vi har som vokse ofte et stort ønske om "at nu skal vi have det hyggeligt". Du skriver at din datter så småt er begyndt i vuggestue og derfor er det nærliggende at du, som alle andre mødre, tænker at I skal have det rart sammen, når I nu ikke har set hinanden, fordi hun har været i vuggestue og du har lavet noget andet.
Konflikter opstår næsten altid om morgenen, eller ved sengetid, ved middagsbordet, eller når der skal tøj på, nogle gange også når man er ude at handle og det kan ofte udvikle sig til "magtkampe" som du også selv skriver.
Det er for de fleste forældre rigtig pinligt, hvis man har en konflikt med sit barn på et offentligt sted, hvor alle kan se det. Men det er bare meget vigtigt at du ved, at konflikter ikke kan undgås - de er en del af livet og I skal have de konflikter engang imellem. Både forældre og børn, det er med til at udvikle os alle:o) Men naturligvis under forudsætning af at man løser dem på ...
... en god måde.
Grethe Kragh-Müller, som er børnspsykolog (som har skrevet bl.a. "Ka selv, vil selv - men du må hjælpe mig" som du finder i min bogguide), siger bla. at når man løser en konflikt på en ordentlig måde så gøre det ved at begge parter trækker sig ud af konflikten med værdigheden i behold. Det vil sige at begge parter skal føle sig lyttet til og føle sig forstået. Det kan godt være at det man gerne vil, ikke altid kan lade sig gøre, men man føler sig i hvertfald lyttet til og respekteret.
Mit råd til dig er derfor at du virkelig forsøger at lytte tid, hvad det er din datter protesterer imod, når hun bliver vred og viser sit temperament. Er det fordi hun gerne vil prøve selv og ikke helt magter det, så kan du tilbyde at hjælpe hende og I kan gøre det sammen. Er det fordi hun gerne vil noget andet, kan det lade sig gøre, er der mon et alternativ.
Dernæst skal du prøve at vise at du godt kan rumme hendes følelsesudbrud og det uanset om det er vrede, glæde, hidsighed, gråd, lykke - uanset hvordan hun har det, så er du der for hende. Anerkend hendes følelser ved at sætte ord på: "Du bliver bare så vred lige nu", sæt dig i nærheden, gør dig selv tilgængelig. Når din datter er vred, så pumper adrenalinet rundt i kroppen - hvis man reagere med at sige "hold så op!" eller "så må du blive der til du er færdig" osv. så lytter man ikke og barnet bliver mere ked af det og føler sig ikke forstået. Men viser man at man lytter og kan rumme følelserne, så pustes der ikke til ilden og din datter vil blive mere rolig.
Prøv derfor at gennemtænke situationerne og se om du kan være der lidt mere på hendes principper, så det ikke er måden du vil have det på, der skal trumfes igennem. Lyt og mød hende, der hvor det er svært, så kan I hjælpe hinanden.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder