Svar: Angst for bad
Kære Malene
Det er helt normalt at små børn pludselig bliver bange for noget. Det kan være lyde, flyvemaskiner, mørke eller skygger og mange børn bliver i en periode utroligt bange for vand og er nærmest paniske hvis der skal vaskes hår.
Hvis han virkelig er bange, så skal du ikke tvinge ham, men derimod forsøge at finde alternative badeformer. For nogen virker det at bruge brusebad istedet for karbad og for andre omvendt. Det kan også være en god idé at du lader ham sidde ved siden af håndvasken på et håndklæde. Så kan han sidde med benene ned i vandet og efterhånden vænne sig lidt til det hele igen.
Det kan på samme måde også godt lade sig gøre at vaske håret i håndvasken, mens han ligger på bordet. Nogle børn vil godt acceptere badet, hvis de undgår hårvask og vil så acceptere hårvask, hvis de samtidig undgår at få vasket kroppen. Du kan jo godt lade ham beholde tøjet på imens du vasker ...
... hår.
Det handler meget om at lege med vandet, så han igen får opbygget lysten til det. Ofte er det en fordel, hvis barnet protesterer, når det er sommer, for så kan et badebassin i haven være en løsning - her kan barnet gå til og fra som det vil og er derved ikke presset. Der er selvfølgelig lidt lang tid til sommer, så med mindre du har et badeværelse hvor der er plads til et soppebassin, så må den mulighed vente:o)
Du kan også lade ham vænne sig til vandet ved en tur i svømmehallen. Selv om han er bange for vandet derhjemme, så sker der tit så meget i en svømmehal, at han glemmer det et øjeblik og det at kunne være helt tæt på mor i vandet og bevæge sig gennem vandet, kan ofte også have en positiv effekt.
Du skal være forberedt på at en angst for vand godt kan vare måneder, så det kræver stor tålmodighed. Jeg håber dog at du har fået lidt ideer med på vejen herfra og ønsker jer held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.