Svar: Søvnfaser á 30 minutters varighed?
Kære Ditte
Det må være utroligt hårdt og opslidende for jer at din dreng sover, som han gør. Har du drøftet det med din egen sundhedsplejerske?
Det kunne umiddelbart være oplagt at tænke på om han har problemer med ørerne, eller har ondt et andet sted, f.eks. smerter fra skulderen eller lignende, som årsag til at han vågner som han gør. Jeg tænker at det jo lyder som om at han kunne have nogle smerter som kom i jag og derfor gav ham dette søvnmønster. Om natten må han være så udmattet at han simpelthen sover.
Jeg tænker også på om det var en hård fødsel. Hvis fødslen har været hård og han har haft svært ved at komme ud, så kan han jo have haft smerter i den forbindelse og dermed måske fået en erfaring med sig om at vågne sådan. Således at selvom han ikke har smerter nu, så har han lært sig at vågne, altså har fået sig en vane med det - det man kan kalde vanebetinget afbrudt søvn.
Vanebetinget afbrudt søvn ses også hos børn, ...
... som er vant til gentagne gange i løbet af natten at få en sut i munden. Når sutten tabes, så kommes den automatisk i munden og derfor vil nogle børn begynde at vågne, når sutten tabes i erfaringen om at den skal være i munden for at de kan sove videre.
Det kan derfor også overvejes om din dreng nu begynder at vågne, fordi han er vant til at skulle rulles i søvn. Det er en svær balance, for det er jo også vigtigt at forsøge at holde ham sovende.
Er du begyndt at give ham noget skemad, som måske kan give ham en anden mæthed og en anden måde at sove på?
Med hensyn til søvnfaser, så er det rigtigt at de hos små børn ofte skifter imellem 30-60 minutter. Dette ændrer sig langsomt i takt med at de bliver ældre. Jeg kan desværre ikke give dig noget mere præcist.
For at få mere viden om børn, søvnfaser og børns søvn generelt kan du læse bogen "Børns søvn" af Marion Thorning. Den kan lånes på biblioteket.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sikkerhed i hjemmet
Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.
Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.
Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.
Gå...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.