Svar: Skal jeg stoppe med at amme?
Kære Rikke W
Jeg tror umiddelbart at du skal begynde at give din datter lidt mere familiemad. Grød og grøntsagsmos er fint, men hun skal også til at have mad som skal tygges og som kræver lidt mere af hende. Det vil måske også være lidt mere interessant.
Samtidig skal du skrue amningen ned. Hun bør ikke længere ammes 5 gange, men kan nøjes med 2-3 gange dagligt. Det sikrer hendes mælkebehov og giver hende trygheden, som hun jo også har behov for. Men det er vigtigt at hun ikke spiser så meget mælk hos dig, at hun bliver for mæt af det. At stoppe helt behøver du dog ikke, da I tilsyneladende begge er glade for amningen.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Grød eller bryst
Formiddag: Grød med frugt. Gerne lidt frugt i stykker, som hun øver sig i at sidde med. Vand eller mælk i kop til. Puttes herefter til formiddagslur.
Frokost: Rugbrødshapsere med forskellige smørbart pålæg. Giv hende lidt grøntsagsmos ved siden af, så hun får både og og ikke enten eller. Hvis hun ikke er vant til at tygge så meget, så bliver hun ikke mæt nok af ...
... brøddet.
Ammes evt. før middagslur
Eftermiddag: ½ bolle med smør og frugt i stykker. Mælk eller vand af kop til. Kan også tilbyde lidt tykmælk eller A38 (3,5%) med lidt frugtmos.
Aften: Familiemad. Giv hende pastaskruer, frikadelle, laks og hvad I nu spiser. Naturligvis tilberedt så det passer til hendes alder, men mere mad i stykker, som hun kan sidde med selv. Giv hende gerne lidt grøntsagsmos ved siden af eller lige før I alle sætter jer til bords, så hun også her får mad nok. Og igen både og og ikke enten eller. Giv hende vand eller mælk af en kop.
Giv hende evt. en gang frugtgrød med lidt mælk på til dessert.
Am hende igen, når hun puttes til natten. Hvis hun vågner om natten kan hun tilbydes vand af kop og bør ikke længere ammes i løbet af natten. Nogle børn vil stadig have behov for en sen amning f.eks. kl.23 for at kunne sove til næste morgen, men så bør hun også sove igennem derefter.
Du er således nødt til at skrue amningen ned, for at give plads til mere rigtig mad. Fra 9 mdr. kan du begynde at give hende mere komælksprodukt.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.