Svar: Vil ikke spise grøntsager og ammestop
Kære Linrep
jeg tænker at der umiddelbart godt kan være en sammenhæng imellem din datters indtag af modermælk og hendes lyst til (eller mangel på samme) at spise grøntsager og mad i større mængder.
Det er dejligt for jer at du har barsel 2½ mdr endnu og det passer rigtig fint i forhold til stille og roligt at trappe amningen lidt ned. Du kan fortsat amme, også selv om du begynder at arbejde, men stille og roligt skal du ned på 2 amninger i løbet af dagen, f.eks. morgen og aften.
Prøv i første omgang at tilbyde lun mælk af en kop før hun skal puttes og giv hende kun brystet, hvis du ikke kan få hende til at sove uden. Førsøg derved stille og roligt at gå fra 5 til 4 til 3 til 2 amninger dagligt.
Nogle børn acceptere dette uden store problemer andre børn bliver frustrerede over hvorfor de nogle gange kan få lov og andre gange ikke. Du må prøve og se hvordan det går.
Jeg tænker at din datter får en del mere mælk end du egentlig tror, hun kan sagtens tage 1 liter hos dig eller mere. Dette indtag skal stille og roligt sættes ned, for at give appetit og ...
... lyst til anden mad. Hun kan fortsat få mælk hos dig, 2-3 gange dagligt, med fra nu af og frem mod 1 års alderen børn hendes samlede mælkeindtag nedsættes til ca 500 ml dagligt og det er incl. f.eks. en portion A38, lidt smøreost og mælk på grøden.
Derudover så synes jeg du skal begynde at tilbyde hende meget mere af jeres mad, - hun må gerne få grøntsagsmos, men hun må ligeså gerne få grøntsager i større stykker. Måske synes hun det er rarere at spise et stykke kogt gulerod, blomkål, squash, brocholi hvis det er i større stykker.
Ærter, majs, pebberfrugt er rigtig godt til frokost og det er kun naturligt at hun har svært ved at tygge pebberfrugt. Det vigtige lige i forhold til dette er dog at hun bibeholder sin naturlige nysgerrighed og lyst til at smage forskellig mad.
Der findes en kogebogsforfatter som hedder Annabel Karmel. Hun laver efter sigende nogle rigtig dejlige opskrifter tilpasset børn i alle aldre. Du kan prøve på biblioteket eller måske gå en tur i boghandlen. Men jeg er sikker på at du der kan finde inspiration.
Fortsat held og lykke videre :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.