Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise grøntsager og ammestop


8. marts 2006

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linrep

jeg tænker at der umiddelbart godt kan være en sammenhæng imellem din datters indtag af modermælk og hendes lyst til (eller mangel på samme) at spise grøntsager og mad i større mængder.

Det er dejligt for jer at du har barsel 2½ mdr endnu og det passer rigtig fint i forhold til stille og roligt at trappe amningen lidt ned. Du kan fortsat amme, også selv om du begynder at arbejde, men stille og roligt skal du ned på 2 amninger i løbet af dagen, f.eks. morgen og aften.

Prøv i første omgang at tilbyde lun mælk af en kop før hun skal puttes og giv hende kun brystet, hvis du ikke kan få hende til at sove uden. Førsøg derved stille og roligt at gå fra 5 til 4 til 3 til 2 amninger dagligt.

Nogle børn acceptere dette uden store problemer andre børn bliver frustrerede over hvorfor de nogle gange kan få lov og andre gange ikke. Du må prøve og se hvordan det går.

Jeg tænker at din datter får en del mere mælk end du egentlig tror, hun kan sagtens tage 1 liter hos dig eller mere. Dette indtag skal stille og roligt sættes ned, for at give appetit og ...


Annonce

... lyst til anden mad. Hun kan fortsat få mælk hos dig, 2-3 gange dagligt, med fra nu af og frem mod 1 års alderen børn hendes samlede mælkeindtag nedsættes til ca 500 ml dagligt og det er incl. f.eks. en portion A38, lidt smøreost og mælk på grøden.

Derudover så synes jeg du skal begynde at tilbyde hende meget mere af jeres mad, - hun må gerne få grøntsagsmos, men hun må ligeså gerne få grøntsager i større stykker. Måske synes hun det er rarere at spise et stykke kogt gulerod, blomkål, squash, brocholi hvis det er i større stykker.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ærter, majs, pebberfrugt er rigtig godt til frokost og det er kun naturligt at hun har svært ved at tygge pebberfrugt. Det vigtige lige i forhold til dette er dog at hun bibeholder sin naturlige nysgerrighed og lyst til at smage forskellig mad.

Der findes en kogebogsforfatter som hedder Annabel Karmel. Hun laver efter sigende nogle rigtig dejlige opskrifter tilpasset børn i alle aldre. Du kan prøve på biblioteket eller måske gå en tur i boghandlen. Men jeg er sikker på at du der kan finde inspiration.

Fortsat held og lykke videre :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce