Annonce

Annonce

Svar: Graviditet, sex, p-piller, 15 år


28. februar 2006

Kategori:
Alder:
15 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Hej med dig

Den sexuelle lavalder/den kriminelle lavalder er i Danmark fastsat til 15 år. Dette er politisk bestemt og gjort ud fra at det er vigtigt at beskytte børn/unge mod sex, eller sexuelle overgreb.

Selvom du er fyldt 15 år, så er det stadig vigtigt at du passer på dig selv. Du skal vide at du altid har ret til at sige "Nej" og det er meget vigtigt at du lytter til dig selv og til hvad du har lyst til inders inde, - hvad du er parat til. Du har mange år foran dig og du skal nok nå det hele - tro mig.

Med hensyn til graviditet, så er risikoen for graviditet minimal, da I ikke har haft samleje og din kæreste således ikke har været oppe i dig. Jeg kan dog ikke se ud af dig brev, hvor meget I har været sammen, nusset, kælet osv. og derfor lyder det som en rigtig god idé at du nu vil have p-piller og det vil være en rigtig god idé at du taler med lægen, både om graviditet, men også om p-piller og anden mulighed for prævention.

Du kan sagtens kontakte lægen uden at dine forældre behøver at vide noget om det. Lægen har også tavshedspligt. Det står på dit sygesikringsbevis hvem din læge er, og hvilket telefonnr. du kan ringe på. Du kan også cykle forbi og gå ind og bestille en tid hos sekretæren. Det synes jeg du skal gøre.

Med hensyn til at få et barn, flytte hjemmefra osv. så er dette noget som vurderes af socialrådgiveren i kommunen, hvor du bor. Alle har en socialrådgiver og hvis du ...


Annonce

... henvender dig i kommunen, så kan du komme til at tale med din rådgiver. Det er forskelligt hvor i kommunen socialrådgiverne sidder, altså hvor de har kontor og der kan også være forskellige steder man kan henvende sig og få rådgivning. I nogle kommuner findes der også åben anonym rådgivning, hvor du kan ringe til eller komme forbi - de kan vejlede dig og fortælle dig om muligherne i din kommune.

I første omgang synes jeg du skal tage til lægen og tale med ham/hende. Her vil du jo også kunne få at vide hvad muligheder der ellers er hvor du bor.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Dernæst kan du altid gå op til sundhedsplejersken på din skole og bede om at komme til at tale med hende. Hun kender måske en socialrådgiver og kan hjælpe dig med at skabe kontakt til hende. Hun kender også mange andre i kommunen, som kunne være gode for dig at tale med, også omkring de problemer du har med dine forældre.

Med hensyn til Goth stil og påvirkning af et evt. barn, så er det jo ikke noget der påvirker barnet på den måde at det skader barnet. Men børn bruger deres forældre og lærer meget af deres forældre og forsøger, især så længe de er små, at være meget som deres forældre. Når man har Goth stil, så ser man jo anderledes ud end de fleste, og det vil barnet jo på et tidspunkt også bemærke, måske vil det opleve drilleri med det og på den måde vil det kunne påvirke barnet.

Jeg håber dette er svar nok på dine spørgsmål. Pas rigtig godt på dig selv:o) Knus herfra.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce