Svar: Vil ikke tygge
Kære Mette
Det er så fin en beskrivelse du giver af Lucia og hele det forløb I har haft med sygdom samtidig med introduktion af skemad og familiemad, og jeg tænker at du gør det rigtig godt.
Der er ingen grund til at du føler du gør tingene forkert, - selvom du har fornemmelsen af at Lucia har været lidt senere til at tygge end der måske står i mange bøger, så lyder det du beskriver ikke unormalt. Og netop det du gør med ikke at sige enten eller, men siger både og - er netop en af mine kæpheste. Altså ikke enten tyggemad eller mos, men både mos og mad der skal tygges. Det er fint.
At Lucia ikke har lyst til at spise pga tandfrembrud, lyder som en logisk forklaring. Især når så mange tænder bryder frem på en gang. Det er rigtigt at det kan hjælpe at tygge, når man har ømme gumme, men ikke i hvad som helst:o)
En gulerod, som har været i fryseren og derfor er dejlig kold er god. Et stykke agurk er godt. Det er et gammel husmoderråd med agurk, fordi syren i agurk skulle virke lidt ...
... lokalbedøvende.
Frisk frugt kan pga frugtsyren virke generende og det samme kan lidt saft og juice. Hvor frugtmos som er lind, fin og mild i smag og konsistens kan være dejlig for barnet.
Ofte kan en portion A 38 eller lignende, neutral yoghurt være rar. Det kan også være godt hvis hun har lidt mave problemer.
Jeg tror ikke der findes undersøgelser som påviser at der er en sammenhæng imellem tynd mave og tandfrembrud, men du er ikke den eneste forældre som oplever denne sammenhæng:o)
Jeg tror du i en periode skal prøve at lade Lucia spise hvad hun har lyst til og ikke fokusere så meget på hvad og hvordan. Når tænderne er kommet rigtig frem, så får hun forhåbentlig lidt mere appetit igen. Det er okay at du hjælper hende med at spise i denne periode, hvor hun ikke har det så godt. Måske får hun derved også lysten til at prøve selv lidt igen.
Pres hende endelig ikke. Det kommer ingen af jer til gode. Og fortsæt ellers de gode ting du allerede gør:o)
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.