Brev:
Vil ikke tygge
Kære Helen
Nu har jeg igen et spørgsmål om Lucias spisning. Hun har jo aldrig været storspisende, og er generelt en slank baby (10 måneder, 75 cm og 7670 gram forleden dag ved lægen), men på det seneste går det bedre med spisningen – i hvert fald hvad gælder mængden...
Hun har dog, som følge af vuggestuens mange og uundgålige bakterier, haft ikke mindre end fem anfald af ”maveinfluenza” de sidste 3 måneder, med tynd mave og/eller opkastninger. Under disse anfald har hun, logisk nok, spist rigtig dårligt, men jeg synes, at hun har kompenseret for det, ved at spise ekstra godt bagefter.
Hun kom sent i gang med at tygge og spise selv (var næsten 9 måneder, før hun havde lyst til det), og er ikke helt inde i rutinen endnu. Jeg supplerer altid hendes ”selv-spisning” med noget jeg giver hende, for at være sikker på at hun er blevet mæt. Det virker som om, at det at skulle føre maden ind i munden med hånden, og derefter tygge den, nogle gange kan være så stor en udfordring, at hun bliver træt, allerede når hun har spist nok til ikke at være rigtig sulten mere – men endnu ikke er mæt. Lyder det rigtigt, eller er det bare mig der gør en stor udfordring ud af noget ganske ligetil?
Når jeg selv giver hende mad, efter at hun har spist på egen hånd, giver jeg altid noget der også skal tygges, f.eks. spaghetti med kødsovs, ris med sovs, etc.
Den seneste uge har Lucia så igen haft en mild maveomgang, denne gang kun med lidt tynd mave og ingen opkastninger. Jeg troede i hvert fald, at det var en maveomgang, indtil jeg forleden dag opdagede, at der er ikke mindre ...
... end 4 tænder på vej, 2 oppe og 2 nede, så hun i alt kommer op på at have 8 tænder. Måske var dette grunden til den lidt dårlige mave?
Generelt har hun det ikke godt i disse dage, og er pjevset og konstant søvnig eller i dårligt humør.
Men det jeg undrer mig mest over er, at Lucia den seneste uge har været meget ked af at skulle tygge noget som helst. Hvis jeg giver hende tyggemad, eller nogen som helst form for mos, der ikke er fuldstændig pureret, spytter hun det grædende ud igen, senest efter få mundfulde. Lægger jeg mad foran hende, som hun selv skal spise, ignorerer hun det bare, selvom det er ting, jeg ved hun har spist før, med glæde. Finder jeg så noget rigtig ”babymos” frem, der ingen klumper har, hugger hun det i sig med stor appetit.
Som sagt tænker jeg på, om dette også kan være tænderne, men kunne det eventuelt være noget andet? Kan det skyldes hendes næsten konstante dårlige mave i de senere måneder? Eller er det en eller anden form for ”protest” mod at skulle spise selv, at hun måske synes at det er for meget?
Jeg synes selv, at jeg har ventet til hun selv var klar til at spise på egen hånd, selvom det har taget sin tid, men måske er jeg alligevel gået for hurtigt frem?
Jeg har selvfølgelig ikke tænkt mig at insistere på at hun kun skal spise selv, hvis hun ikke vil, så der er indtil videre ikke det store jeg kan stille op. Men jeg ville godt vide, om du har hørt om denne reaktion på enten tænder eller maveinfluenza før? Jeg har altid hørt, at børn netop gerne vil tygge på ting, når de er ved at få tænder...
Mange hilsner
Mette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.