Svar: Slår hundene
Kære mor
Tak for dit brev og dit meget relevante spørgsmål. Det er en meget almindelig situation at stå i, når børn og dyr skal bo under samme tag - børn skal naturligt lære, hvordan de omgås dyr.
Det er vigtigt, at du beskytter både børn og hunde. Det er vigtigt, at hundene har et fredeligt sted at være, hvor børnene ikke kan komme til dem. Og hvis hundene f.eks. har deres kurv i stuen, så kunne det være en god idé at flytte kurven til et børnefrit rum i en periode, så de kan sove uforstyrret. Det er også vigtigt at beskytte børnene, for selvom det er gamle og godmodige hunde, så kan der naturligvis være grænser for, hvad hundene vil finde sig i, og de kan være nødt til at sige fra - og dermed bide børnene.
En løsning kunne også være at sætte en låg/et børnegitter op, så børnene ikke kan komme ind i rummet, hvor hundene befinder sig - hvis du ikke er til stede. Det skal naturligt være et gitter, som børnene ikke selv kan åbne.
Børn i alderen 1 og 3 år er meget styret af deres impulser, og det er også begrænset, hvor meget empati, de har. Det gør, at de godt kan synes, det er sjovt, når hunden bevæger sig, bliver forskrækket, siger en lyd eller på anden måde reagerer - når de slår den, uden at de faktisk forstår konsekvensen.
Det betyder, at de ikke forstår alvoren af det de gør, selvom du forsøger at forklare dem det mange gange - og de er også for små til at kunne tage ansvar - og derfor er du som nævnt nødt til at beskytte begge parter og også forsøge at forebygge, at det sker.
Hvis det sker, så er det vigtigt, at du ikke bliver for "vred", men at du forsøger at være meget tydelig i din stemme og i dit kropssprog. Brug korte sætninger som "Stop! Ikke slå! Hunden bliver bange!" Og gentage det samme, hver gang. Kort og præcist uden en masse lange forklaringer.
Flyt også børnene væk. Sæt en fysisk grænse og sig stille og roligt "Jeg vil ikke have, at du er ved hunden lige nu. Du må ikke slå!". Gentag, og hvis de løber tilbage, bliver ved, så stop dem igen "når du slår, må du ikke være ved hunden" - og få dem derefter afledt, så de bliver fokuseret på noget andet, som kan være mere interessant, og så de dermed glemmer hundene lidt. Nogle børn har glæde af, at man sætter ...
... lidt ord på deres følelser og handlinger - så du f.eks. siger "jeg tror, du gerne vil lege - men hunden vil have ro. Så vi leger noget andet i stedet".
Afledning skal bruges som et aktivt skift, hvor de får din opmærksomhed på en anden måde. Når de bliver ved og ved med at løbe hen og irritere hundene, så er det sandsynligvis, fordi de her oplever, at det frembringer en særlig reaktion og opmærksomhed hos dig. Hvis de får din fulde opmærksomhed, hver gang de slår hunden, så bliver det netop til en sjov leg - også selvom det er negativ opmærksomhed. Derfor er det godt, hvis du kan skifte fokus og gå fra "Nej, stop!" til "Wow, må jeg se, hvad du bygger?".
Det er også en god idé, at du bruger tid sammen med børnene og hundene - så du indfører "voksenstyret samvær". Så du sidder der, når de klapper hundene, og du viser dem, hvordan man aer og gør noget, som er rart - hvilket det jo også lyder til, at du allerede gør:)
På samme måde vil det være rigtig godt, at du læser bøger og viser billeder, taler om hvordan man viser omsorg, hvad der gør en ked af det, hvad der gør en glad, hvad de godt kan lide, ikke kan lide osv. Så de stille og roligt får en bevidsthed om, hvad der er rart, og hvad der ikke er - for det er ikke rart for hunden, at blive slået. De forstår ikke instinktivt, at det gør ondt på hunden at blive slået - det skal lære at vise omsorg og vise empati - og det lærer de ved, at du taler med dem om følelser og handlinger i hverdagen.
Når du læser bøger højt for dem og I kikker på billeder, så prøv f.eks. at stille spørgsmål som "Hvordan tror du, hunden har det?", "Er det rart, når vi aer blidt?", "Ser den glad ud?", "Vred ud?", "Sover hunden - og hvad skal vi gøre, når hunden sover?" osv. Og naturligvis det samme med andre dyr.
Du kan også gøre det med en bamse eller en dukke, og sætte ord på, hvordan man viser omsorg her. I kan også læse rør og føl bøger, hvor I kan tale om, hvad der føles blødt og rart, og hvad der føles mindre rart. Så du i hverdagen prøver at sætte lidt ord på de rare ting - også det, som du selv synes er dejligt. Det er dejligt, når I krammer, men ikke rart, når I slår:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...
9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.
Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.
Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.