Brev:
Fortvivlet situation
Hej Helen,
Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står i med vores lille datter på 1½ måned.
Hun havde en fin fødselsvægt på ca. 3,4 kg og hun tabte sig ikke særlig meget. Det tog ca. 1 uge at komme op på fødselsvægten igen. Derefter har hun taget på ved hver vejning - men bare ikke særlig meget.
På sygehuset fik vi at vide, at hun er en "langsom spiser" og der fik hun tilskud, som i løbet af de få indlæggelsesdage blev udfaset, hvor hun alligevel kunne fastholde sin vægt.
Vi er glade for at hun tager på, men bekymrede ift. at det går så langsomt. Hvis hun hver uge er bagud ift. sin vækstkurve, så kan det hurtigt ophobe sig til et stort vægtefterslæb, som skal indhentes.
Udfordringen er, at hun på trods af god sutteteknik simpelthen falder i søvn ved brystet og ikke vil stimuleres. Man kan godt holde hende aktiv i 5 minutter, hvor der ses mælk i ammebrikken og høres synkelyde, men hun døser hurtigt hen og bliver passiv. Hun kan godt vågne ved bleskift eller når hun lægges ned i vuggen undervejs, men sover igen så snart hun bliver lagt til brystet. Der er også amninger hvor hun formår at suge aktivt i 15 min., men det veksler meget.
I samråd med sundhedsplejersken er vi begyndt at give tilskud af udpumpet brystmælk (og i mindre omfang suppleret af modermælkserstatning), hvor hun fik 30 ml pr. måltid. Det var ikke nok, så vi forsøgte at gå højere op ...
... og endte med at lande en balance på 50ml pr. måltid. Hun ammes 7 gange i døgnet (vi når ikke den 8. gang fordi amningerne bliver langtrukne og ofte kan hun ikke finde ro eller falde i søvn frem til næste amning).
Så blev hun vejet hos lægen, hvor hun på en uge med tilskud kun havde taget 90g på. Vi oplever en dårlig cirkel, hvor hun ganske enkelt er for træt til at spise, men samtidig for sulten til at kunne sove. Vi håbede at tilskud kunne hjælpe, således at hun kunne få sovet ud, få noget energi og dermed amme mere aktivt.
Da det ikke er lykkedes, aner vi nu ikke helt, hvad vi skal forsøge os med. Vi kunne godt tænke os at høre dine tanker om hele situationen og hvilke råd du har. Helt konkret vil vi også gerne spørge om:
1. Kan vi komme til at give for meget tilskud, når vi ikke ved, hvor meget hun tager ved brystet? Vi overvejer nemlig at skrue op til 60ml, da det kortvarigt virkede ift. at få hende til at falde i søvn (men vi stoppede igen, da afføringen udeblev)
2. Ved fødslen vejede hun 3.400 og nu vejer hun 3.800 (6 uger gammel pige). Hvor alvorlig en situation er dette og skal vi være bekymrede?
3. Kunne det være en ide ikke at vække hende når hun sover, men lade hende sove ud og så amme (forhåbentligt) mere aktivt? Når først hun sover kan hun godt sove igennem uden at melde sig, så vi frygter at hun taber sig for meget, hvis hun får lov at sove igennem amningerne.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.