Annonce

Annonce

Brev:

Gode råd til søvnvaner


10. januar 2025

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Gode råd til søvnvaner

Hej Helen

Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på det seneste udviklet en noget udfordrende tendens, når han skal lægges til at sove. Han har generelt haft (og har) et godt sovehjerte, og har tidligere sovet flere timer ad gangen (op mod 3-5 timer) og kun fået afbrudt sin søvn af amning for at blive lagt til at sove igen.

På det seneste er det dog blevet (og bliver) stadig sværere at putte ham til natten og at få ham videre i søvnen, når han vågner om natten. Han græder højlydt, vrider sig og er bare generelt ulykkelig, når vi lægger ham i sin egen seng – vi har for nylig overført ham til egen tremmeseng i vores soveværelse, hvor han før lå i en bedside crib med fri adgang til vores seng, men den kan han ikke bruge mere, da han både kravler løs og rejser sig op hele tiden. Han bliver lagt til at sove mellem 19.00 og 20.30 afhængig af hans lure i løbet ad dagen.

Når vi endelig får ham lagt til at sove, sker det ved, at vi svinger ham i en vugge, til han falder i søvn og derefter lægger vi ham over i sin tremmeseng. Nogle gange vågner han, græder højlydt og vrider sig, så vi lægger ham i vuggen og prøver igen, andre gange sover han med det samme. Herefter sover han ca. 1½-2½ time.

Efter det første søvnstykke vågner han brat med gråd og nogle gange deciderede skrig. Vi forsøger at få ham til at falde til ro i sin seng med beroligende lyde, blide berøringer og en lille sang, men lige lidt hjælper det- han græder og vrider sig, indtil vi tager ham op og lægger ham i vuggen og svinger frem og tilbage. Så falder han i søvn igen. Men herefter er det sværere at få ham overført til sin tremmeseng. Han vågner ofte, når vi lægger ham, og han bliver ulykkelig. Det er heller ikke en mulighed at lade ham ligge i vuggen, for han vågner efter alt mellem 5-30 minutter.

Selvom han vågner ofte, så holder vi langt de fleste nætter fast på, at han kun bliver ammet 2 gange – ca. 24.00-01.00 og igen ca. 03.30-04.30.

Så vi har efterhånden haft en række mere eller mindre søvnløse nætter, og vi vil rigtig gerne have tips og tricks til, hvordan vi får ham til at falde i søvn uden brug af vuggen og inden ...


Annonce

... længe også uden amning til søvn.

Hans putteritual er det samme hver dag og har været sådan i flere måneder efterhånden: Bad ca. 1 times tid før søvnen med enten mor eller far, så godnatgrød fra enten mor eller far, så læsning med mor i soveværelset med afdæmpet lys, så amning for at falde til ro, og så forsøg på overførsel til tremmesengen.

Hans dagsrytme ser nogenlunde således ud:

07.00-07.30: Vågner

08.00-08.30: Havregrød og vand af kop.

09.30-10.00: Frisk frugt i hånden.

10.30-?: Formiddagslur, ca. 1½-3 timer

12.00/13.30 (afhængig af formiddagslur): ½ bolle med ost, frisk grønt i hånden, friske bær, grøntsagsmos m/u kød og vand af kop (for nylig introduceret dette step)

14.00/15.00: Grøntsagsmos m/u kød og vand af kop

15.30/16.00: Eftermiddagslur, ca. 30 minutter til 1½ time

16.00/17.00: ½ bolle med ost, frisk grønt i hånden, friske bær, grøntsagsmos m/u kød og vand af kop (for nylig introduceret dette step)

18.00: Familiemad, kogte kartofler, stykker af kød, pasta, sovs, grøntsager og vand af kop

Aftenbad

18.30/19.30: Godnatgrød

19.00/20.30: Putte til natten

Vi håber, du kan give os hjælpe os til en mere forudsigelig, god nat med bedre søvn for vores lille Matteo. Vi er nemlig lidt nervøse for, at vi ikke har ”lært ham” at falde i søvn i rolig tilstand liggende i sin seng, og nu er vi i tvivl om, hvordan vi kommer dertil, så vi slipper for at skulle bruge vuggen flere gange om natten eller amme for at få ham videre i søvnen, og for (forhåbentlig) at give Matteo en bedre søvn med længere søvnstræk.

Lidt info om Matteo:

Matteo er en meget glad dreng, som kravler løs, rejser sig op af skabe, vægge, borde, stole osv. og ”går rundt” fra møbel til møbel. Han er tryg ved de fleste mennesker og kan nemt sidde og være hos andre end mor og far. Han er sjældent ked af det/sur og pludrer løs gennem dagen. Hans lure er forudsigelige, og han sover 9 ud af 10 lure i barnevognen- den er han blevet meget tryg ved, og han sover konsekvent lange lure der. Her bliver han dog også trillet frem og tilbage for at komme ind i søvnen (det forsøger vi at vænne ham af med).

Hilsen Matteos forældre

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce