Annonce

Annonce

Svar: Hvilket måltid, hvornår?


22. november 2024

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære 1. gangsforældre

Tak for jeres brev og alle jeres spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare i den rækkefølge de stilles:)

Ad 1.) I kan godt tilbyde jeres datter lidt grød om aftenen, hvis I tænker, at dette fungerer bedst ind i jeres hverdag, og I kan støtte hinanden. Jeg anbefaler dog ofte, at man starter om dagen, f.eks. til frokost. Det er min erfaring, at hvis man begynder om aftenen, så vil der være en risiko for, at jeres datters mave- og tarmsystem arbejder ekstra meget for at nedbryde føden der, og det kan derfor give ekstra urolig nattesøvn. Det kan derfor virke modsat hensigten. Hvis I starter om dagen, så har hun nogle timer, hvor hun bedre kan vænne sig til og bearbejde den fastere føde.

Ad 2.) Man kan starte med både grød og grøntsagsmos. Her kan I vælge det, som I tænker vil fungere bedst for jer og jeres datter. En begyndergrød bør være en mild grød som f.eks. majsgrød eller boghvedegrød, og en grøntsagsmos kan f.eks. være en kartoffelmos med gulerod. Hvis I starter om dagen til frokost, så kan I f.eks. starte med en grød, og når jeres datter har vænnet sig til dette, og det fungerer, så kan I introducere en mos for hende om aftenen. Her kan I stille og roligt lade udgangspunktet være de grøntsager, som I andre også naturligt spiser, så hun på den måde gradvist vænnes til at spise familiemad.

I takt med at hun bliver ældre, så kan I begynde at tilbyde hende grovere grødtyper som f.eks. øllebrød og havregrød. Og gradvist så øges variationen af grøntsager naturligt også, ligesom hun i 6 måneders alderen skal begynde med kød og fisk i sin grøntsagsmos.

Ad 3.) Hvis I starter til frokost med grød, så kan I efter et par uger tilbyde hende grøntsagsmos om aftenen. Og når det fungerer med de to måltider skemad, så kan I begynde at introducere en morgengrød for hende. Det vil ofte passe rigtigt fint med to skemåltider i 4-5 måneders alderen og 3 skemåltider i 6 måneders alderen.

Når hun begynder at få 3 måltider skemad, så vil det være godt med grød om morgenen, til frokost kan I variere mellem f.eks. grøntsagsmos og øllebrød - på den måde vænner I hende til at spise 'rugbrød og grøntsager', som naturligt vil være en vigtig del af hendes frokost fremover, og om aftenen kan hun så få grøntsager med kød eller fisk (fra 6 mdr), som tager udgangspunkt i jeres mad.

Ad 4.) De fleste børn begynder med mellemmåltider i løbet af 6 månedersalderen, lidt afhængigt af hvor tidligt de begynder med skemad. Det vil sige et lille ekstra måltid ...


Annonce

... formiddag og eftermiddag. Og i 7 måneders alderen vil mellemmåltiderne ofte begynde at fylde lidt mere, fordi de i denne alder erstatter hendes flasker.

Ad 5.) Når I begynder med skemad, så skal antallet af flasker og mængden af mælk være, som den plejer at være. Skemaden kommer ud over det vanlige indtag af mælk. Men i takt med, at hun begynder at spise mere og mere rigtig mad, og spiser større portioner, så vil antallet af flasker og mængden af mælk naturligt blive sat ned.

Der er stor forskel på, hvor mange flasker, små børn har behov for. Men hvis jeres datter i en alder af 4-5 måneder får 7-8 flasker i døgnet, så vil hun altså sandsynligvis stadig have behov for dette, når hun begynder med grød og mos. Når hun bliver 6 måneder, så vil mængden af mælk stille og roligt nedsættes, så hun f.eks. vil have behov for 6 flasker, der gradvist nedsættes til 5 flasker. I 7 måneders alderen vil hun sandsynligvis trives med 4 flasker i døgnet, i 8-9 måneders alderen vil 3 flasker ofte dække hendes behov, og i 10-12 måneders alderen vil 2 flasker ofte passe rigtigt fint. Derudover vil hun skulle drikke vand af kop og vil spise mere og mere rigtig mad.

Jeg vil lige nævne, at det er super godt, at jeres datter ikke har vist problemer med maven. Og det er også rigtigt dejligt, at I oplever, at hun er interesseret i mad. Vær dog opmærksom på ikke at gå alt for hurtigt frem. Selvom hun åbner munden og gladeligt tager imod skemaden, så må I gerne holde lidt igen. Start med smagsprøver og se hvordan hun reagerer på det, og sørg for at gå gradvist og stille og roligt frem. Det er også en rigtig god idé at lave grød og grøntsagsmos med den modermælkserstatning, som hun plejer at få, da det også vil være med til at skåne hendes mave lidt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er vigtigt, at hun stadig har plads til mælk i maven, da mælken stadig skal være hendes hovedindtag, og mælken er netop vigtig for at sikre, at hendes mave stadig fungerer godt. Det er således bedre, at I giver hende f.eks. ½-¾ dl. grød eller mos 2 gange dagligt, og hun så drikker sin mælk, end at hun spiser 1-1 ½ dl. grød eller mos på en gang og ikke kan drikke nok mælk.

Jeg håber, at dette giver svar på de spørgsmål, som I synes, det har været svært at finde svar på. Og ellers så spørger I naturligvis bare igen:)

Jeg vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om Børn & Mad", som guider jer igennem måned for måned, og som også er fyldt med opskrifter, dagsplaner osv.

Rigtig meget held og lykke med opstart af mad:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce