Svar: Har han en forkert rytme?
Kære Emils mor
Det er lidt svært at gennemskue, hvad der sker hos jer gennem en brevkasse, men jeg vil prøve at give dig lidt overvejelser.
Ud fra Emils alder, så vil det være normalt at han sover to gange dagligt, dvs. en formiddagslur og en eftermiddagslur. Ofte er formiddagsluren den korte lur, altså den der varer ca 1 time og eftermiddagsluren længere. De fleste børn går omkring 6 mdr´s alderen fra at sove 3 lure til kun at sove 2 lure, hvorfor de enkelte dage, kan have behov for en lille powernap sen eftermiddag.
Fra 6 mdr´s alderen siger man at børn ikke længere ernæringsmæssigt har behov for mad om natten. Det betyder at de kan indtage deres behov for mælk og skemad i løbet af dagen. Mange børn har dog fortsat behov for trygheden om natten, hvorfor mange vil vågne om natten. Langsomt kan man så vænne dem til at finde tryghed ved andet end brystet.
Det er vigtigt at barnet fra 6 mdr´s alderen får anden ernæring end modermælk, men det er forskelligt hvor meget børn spiser af anden ernæring på dette tidspunkt. Det er dog vigtigt for søvnen at barnet er mæt og også at barnet bliver stimuleret godt i løbet af dagen.
Med stimulation tænker jeg på at barnet har brug for både fysisk og mental træthed, dvs det er rigtig godt at lade barnet undersøge og bruge sine sanser, men det er også rigtig godt at lade barnet bruge sin krop og tumle omkring.
Dernæst vil jeg sige at du beskriver at det altid har været sådan med Emil, hvorfor jeg tænker at det jo så er den erfaring han har med at sove. Det er det hans lille krop husker og derfor vil det tage tid at ændre på tingene.
Umiddelbart lyder det dog ikke som om at rytmen er ...
... så forkert endda, men måske skal du prøve at være mere bevidst om faste sovetider og tider for mad, således at du putter ham til faste tider og også prøver at holde ham sovende i længere tid. Evt. bryder vanen med at vågne for hurtigt, ved at køre ham en lang tur i barnevogn. Altså giver hans lille krop en ny erfaring.
Ind imellem hans sovetidspunkter må du prøve at aktivere ham på forskellig vis, så han bliver træt både fysisk og mentalt. Har du prøvet at tage ham med i svømmehallen f.eks.?
Du skal naturligvis være sikker på at han spiser nok og også er mæt nok, når han puttes.
Der vil naturligvis være perioder hvor han vil sove mere uroligt, hvor han drømmer mere, får ondt for tænder og lignende. Der kan også være dage, hvor der sker flre ting omkring jer end han har behov for. Her må du så prøve at skabe den fornødne ro omkring jer, så han lærer sig at finde roen igen.
Emil har en alder nu, vhor der sker rigtig meget omkring ham, hvor han følger rigtig meget med i alt, ruller, pludrer, har fat i sine tæer, ser på sine hænder, putter ting i munden osv. Han kan sidde i høj stol og være med på en anden måde og det er rigtig dejligt. Det er dog også en tid, hvor man pga ovenstående er nødt til at skærme nogle gange, altså skærme lidt for alle de stimuli der er omkring ham. Hvis han er et meget nysgerrigt barn, så kan han ikke selv sige stop og så bliver han simpelthen for overtræt og her skal du så hjælpe ved at skærme og skabe roen omkring jer.
Måske viser han ikke særligt tydelige signaler, så prøv at putte ham før du tror han egentlig har behov for det.
Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.