Brev:
Alt for tidlige morgener - og en sur/træt tumling :-)
Kære Helen.
Vi har et on/off gentagende problem med vores dreng på 1 år og 2 mdr. som har stået på længe.
Han har altid været en stor, tilfreds og glad dreng - med en sund appetit og godt sovehjerte. Han har krudt bagi, mod på livet - er motorisk super god og har ramt de fleste milepæle tidligt - og går rundt nu. Så langt, så godt ;-)
Han har dog lige siden han var helt spæd, haft en tendens til at noget af det første han skulle om morgenen - lige efter hans morgen ammetår, var at have afføring. Det er jo som sagt egentlig også godt nok. Men selv efter han stoppede med amning, fortsatte dette mønster. Det er så bare blevet tidligere og tidligere.
Om det er afføringstrangen der vækker ham eller om det blot er det første han gør når han er ved at vågne, ka’ jeg ikke helt vide.
Som det er nu er det så oftere og oftere kl. 5 ca. han har afføring, her er han slet ikke udhvilet - og vi har en træt, pylleret og irritabel dreng hele morgenen. Det har stået på i ca. 4 mdr. og blir’ hyppigere og hyppigere med “trælse” morgener.
Egentlig er han gået på 1 lur ved 1 års alderen, da han var klar til det - da han ikke længere var træt til sin eftermiddagslur, og den blev senere og senere og det samme blev hans sengetid så også.
Men de dage han står så tidligt op - er han ved at falde om af træthed ved en 10 tiden. Nogen dage lykkedes det mig at give ham en powernap inden jeg afleverer ham i dagpleje 8:30 med en trilletur, her skal han lidt overvindes, og jeg er jo så nødt til at vække ham igen efter 20-30 min. fordi han skal afleveres og for ikke fuldstændig at ødelægge hans døgnrytme med hans vanlige middagslur. Så det er pt. nødløsningen. Lader jeg ham sove videre her, har vi problemet med at han ikke vil sove igen senere på dagen.
Jeg ved som sagt slet ikke om det er afføringen der er problemet, for han spiser godt, hans afføring er blød og ikke hård. Han får god/sund varrieret kost efter anbefalingerne. Han drikker også super godt, mest vand da han ikke ka’ lide komælk. Der er dage hvor han kun har denne ene afføring, men også dage med hyppigere, og trods han har haft en om aftenen - så ka’ han stadig vågne med en næste morgen. Så det hjælper heller ikke at få “skidt af” ;-)
Vi er obs. på søvnens matematik ift. om det er fordi han skulle sove for længe i løbet af dagen, og derfor ikke længere er træt. Og vi har også prøvet at rykke hans sengetid for at se om det kunne afhjælpe de alt for tidlige morgener.
Men han vågner fortsat tidligt selvom han bliver vækket fra sin middagslur og/eller puttet senenere. Sidst nævnte gør vi kun de dage vi tænker han har overskuddet og ikke er for træt.
Han sover på eget værelse, med total mørklægning - han sover de fleste nætter igennem. Vi tilpasser med natdragt og luft alt efter temperaturen. Han er en meget varm dreng. Vi har prøvet at få ham til at ...
... sove videre både på eget værelse og inde hos os - men ofte har han jo afføring, også er det løb ligesom kørt. Han vil nu overhovedet heller ikke sove videre uanset.
Skal vi bare sige “pyt”..?! Vi har som sagt prøvet lidt af hvert.
Jeg har nogengange mistanke til om han måske ikke tåler mælk, men han har meget sjældent ondt i maven. Så tror bare det fordi jeg leder efter en eller anden årsag (jeg tåler det ikke ret godt selv). Vi har været ved lægen, og hun mistænker det ikke.
Hans dage ser således ud:
Op kl. 6-6:30 på de gode dage.
På de dårlige dage er det så op kl. 5. Det der så ændres ved dagen, er blot der blir’ lagt en powernap ind inden dagpleje kl. 8:30 - for ikke at ødelægge hans rytme resten af dagen.
Kl. 06:30 - 7: Morgenmad. Lidt frugt og havregrød m. 1 lille klat fedtstof (ellers nægter han at spise det) ;-) Ofte lidt sveskemos for at håbe på lidt gang i maven resten af dagen. Her er han ofte ikke super sulten, så det er ikke sult der vækker ham.
Kl. 8:30: Afleveres i dagpleje hvor de får en grovbolle og lidt frugt/grønt.
Kl. 11:00 Frokost med rugbrød og lidt grønt. Her spiser en han virkelig meget.
Kl. 12:00 Middagslur
Kl. 14-14:30: Op fra middagslur - han vågner næsten altid af sig selv, og vi prøvede at vække ham i en periode uden succes (udover en overtræt dreng til aften).
Kl. 14:30-15:00: Frugt/grønt i dagpleje hvorefter han hentes og ofte også får tilbudt lidt hjemme kl. 15:30-16:00 ca. da han ka’ være ekstremt sulten her. Han spiser bare aldrig ret meget i dagplejen på dette tidspunkt.
Hentes v. en 15-15:30 tiden.
Kl. 18:00 aftensmad - samme som mor og far, kød, ris/pasta/kartofler og grøntsager osv. Her spiser han ofte også rigtigt meget. Self. styrer vi han ikke totalt overspiser. Men får godt / tilpasset ham.
Kl. 19:00 Aftensbad, massage, læse godnathistorie, og puttes på eget værelse med sin bamse, siddende med mor eller Far i gyngestol nusses/synges for.
Her får han en flaske mme til natten, den er vi/har vi været i gang med at trappe ud af - så han får kun en mundfuld nu. Ca. 30-50ml. Den startede han først på da han var 10 mdr. - da jeg skulle tilbage på job som sygeplejerske med skiftende arbejdstider. Han droppede selv brystet ved 11 mdr. da han fandt flasken meget mere interessant, og bed mig i brystet da han ikke var tilfreds med mængden mere. Havde jeg vidst dette var jeg nok ikke startet flaske - men sådan blev det.
Denne flaske med mme sover han lynhurtigt på - han elsker sin flaske. Han går selv hen og pejer på mikroovnen efter bad. Vi overvejer at trappe helt ud - det blir’ bare en sej kamp, og lige nu fungerer det.
Kl. 19:30: Sover han oftest / puttes helt.
De fleste nætter sover han som sagt igennem, få gange er vi inde og gå en sut i løbet af natten.
Håber meget du ka’ gi’ et fif til de tidlige morgener.
Venlig hilsen
Sofie
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S