Annonce

Annonce

Svar: Milliliter MME


28. marts 2023

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sabrina

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har min bog om Børn & Mad, og synes om den, tusind tak for det:)

Umiddelbart lyder det som om, at lillepigen ikke spiser så meget. Hvorvidt hendes indtag er nok afhænger dog af, hvor meget hun vejer? Hendes behov udregnes efter hendes vægt.

Tommelfinger reglen er, at hun skal have ca. 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige, at hvis hun f.eks. vejer 5500 gram nu, så vil hendes døgnbehov være godt 900 ml. Fordelt på f.eks. 7 flasker, så svarer det til, at hun skal spise knap 130 ml ved hvert måltid. Vejer hun mere, så skal hun have mere... Nogle børn spiser dog ikke helt så meget, så derfor er man også nødt til at se på, hvordan hun generelt trives, tager på osv. når man skal vurdere, om hun får sit behov for mælk tilstrækkeligt dækket :)

Er hendes bleer tunge, som tegn på, at hun tisser godt? Det er en vigtig vurdering af, hvorvidt hun får nok. Har hun gang i maven og hyppig afføring? Afføringen vil naturligt ændre sig, når hun går fra supplerende amning til udelukkende flaske, men du skal stadig opleve, at når der kommer noget ind, så kommer der også noget ud :)

Melder hun sig selv til måltiderne? Spiser hun gerne og glad af flasken? Virker hun rolig og glad, når hun har drukket sin mælk? Eller virker hun generelt meget pylret og ked af det, bliver hun let irriteret på flasken...? Hvordan ser hun ud - er hun bleg, tør i huden eller virker hendes hud spændstig, og ser hun sund ud? Har hun overskud til at lege, tumle rundt, trille omkring, begynde at dreje om sin egen akse osv. eller virker hun træt, sløv, lidt passiv...? Tager hun fint på, og følger hun sin kurve? Alt sammen er det signaler, som giver dig lidt idé om, hvorvidt hun trives og udvikler sig, som hun skal - og dermed får det at spise, som hun har behov for:)

Du nævner hendes nuværende spisetidspunkter - og det ser ud som om, at hun ikke får mælk mellem kl 20/21 og 05.30 - er det korrekt? Hun bør stadig spise hver 3-4 time, når hun ikke er ældre, end hun er. Hvis hun om natten kan sove f.eks. 5 timer uden mælk, så er det helt okay, da hun måske indhenter sit behov i løbet af dagen, men hun bør ikke sove 9-10 timer uden mælk.

Det vil sige, at en dagsplan med dine angivne tider f.eks. kunne se således ud:

Tidlig morgen 05.30: Flaske og sover lidt videre

Formiddag 8.30-9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes evt. lidt smagsprøver på en ske og vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur f.eks. kl. 12.

Eftermiddag ...


Annonce

... 15-15.30: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften 17.30-18: Flaske (senere hen kommer der til at ligge lidt skemad og vand af kop på dette tidspunkt.

Flaske og puttes til natten ca. 20.30-21.

Sen aften 24: Drømmeflaske

Nat 03: Har måske også brug for en flaske her, men hvis hun spiser jf. dagsplanen og drikker nok, så er det også helt okay, hvis hun kan sove fra midnat til næste morgen tidlig og således sover f.eks. 5 timer uden mælk - men hun bør ikke sove mere, så længe hun ikke er ældre.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Har hun svært ved at indtage sit udregnede behov for mælk i løbet af dag og aften, så synes jeg, at du skal give hende en flaske i løbet af natten, for på den måde at sikre hende det ekstra. Hun bør ikke være i underskud af mælk, og hvis hun har tendens til at sove meget længe og ikke melder sig, så kan det også være tegn på, at hun faktisk mangler mælk...

Det er helt okay, at lurene om eftermiddagen er mere sporadiske, som du skriver, men det er vigtigt, at hun tilbydes flaske hver 3-4 time dagen igennem jf. min dagsplan:) Kan der gå f.eks. 5 timer mellem to flasker, så bør disse timer ligge om natten og ikke om dagen eller aftenen:)

Derudover skal du være opmærksom på flasken og flaskesutten. Det er vigtigt, at hun kan få mælken ud af flasken uden større problemer. Det er min erfaring, at nogle flaskesutter ikke fungerer særlig godt - og der kan faktisk godt være forskel på de enkelte flaskesutter, selvom de er samme fabrikat, samme slags. Så tjek at alle flaskesutterne fungerer rigtigt, og at et par af dem ikke har færre eller mindre huller, der gør, at hun har sværere ved at spise, når disse bruges... Det kan forklare, hvorfor hun så nogle gange spiser lidt for lidt.

Når det så er sagt, så er det vigtigt, at hun også får lov til at flekse sit behov, så nogle gange vil hun naturligt spise lidt mindre, fordi hun ikke er så sulten og andre gange lidt mere. Det er derfor ikke sikkert, at hun har brug for samme mængde i flasken til hvert måltid, men samlet skulle hendes indtag meget gerne dække hendes udregnede behov nogenlunde:)

Har hun tendens til forstoppelse? I givet fald er det vigtigt, at du sørger for at holde hende mave igang. Hvis hun har forstoppelse, så kan det gøre, at hendes lyst til at spise bliver mindre - simpelthen fordi der jo er stop i mave- og tarmsystem...

Jeg ved som sagt ikke, hvad lillepigen vejer og kan derfor ikke give dig en præcis udregning af hendes mælkebehov, men jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre:)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce