Annonce

Annonce

Svar: Dårlig søvn nat


22. december 2022

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Når børn pludselig vågner midt nat og har en længere vågenperiode der, så skal man altid se på rytmen og hvordan barnet sover, spiser, er aktiv - hele dagen igennem. Når jeg læser jeres beskrivelse, så ser det dog rigtig fint og alderssvarende ud.

Du fortæller, at jeres dreng spiser godt, når han spiser grød og mos, og det er rigtig godt, at du er opmærksom på hans indtag - også for at sikre, at han ikke vågner om natten, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Det er også derfor, at jeres sundhedsplejerske har anbefalet jer, at starte med skemaden, og det lyder som om, at I har ramt det rigtige tidspunkt at starte på - han spiser godt.

Du fortæller også, at han ofte sover fra 9-11 om formiddagen og igen fra 14-16. Det vil sige, at han sover ca. 4 timer samlet i løbet af dagen. Nattesøvnen varer ofte fra ca 20 til 06 - svarende til ca. 10 timer - så samlet set sover han ca. 14 timer (hvis han altså sover) og det lyder helt perfekt...

Man skal også altid overveje, om han kan have ondt. Det kan være smerter fra ørerne, maven eller måske på grund af tandfrembrud - men I beskriver en dreng, som vågner og pludrer, han er ikke ked af det, vågner ikke og græder, men vågner og har det faktisk fint, men det forstyrrer naturligt jer...

Jeres dreng vågner altså ikke, fordi han har brug for mere mad, eller fordi han samlet set forventes at skulle sove for meget, eller fordi han har ondt - og forklaringen skal derfor ikke findes her... men hvad handler det så om...

Jeg tænker, at det handler om alder og udvikling. Med den alder han har nu, så er han naturligt rigtig godt igang med at udvikle sin stemme. Han øver høje lyde, dybe lyde, svælglyde og læbelyde. Og nogle gange oplever man, at børn øver lyde om natten. Det virker som om, at de faktisk udnytter de mørke nattetimer og stilheden til at høre sig selv pludre. Det er ofte glad pludren, og de er netop ikke kede af det, men lyder faktisk til at have det rigtig dejligt med at ligge og pludre med sig selv - og jeg tænker derfor, at det sagtens kan være dette, som er tilfældet hos jer.

Det er noget, som han vokser fra. Det vigtige er, at I tager det stille og roligt og forsøger at give ham så lidt kontakt, som I nu kan. Det er vigtigt, at I ikke begynder at pludre for meget med ham, eller tager ham op osv. men ...


Annonce

... at i forsøger at signalerer, at det er sovetid og ikke tid til at skulle pludre og være aktiv. På samme måde er det godt, hvis I ikke begynder at tænde lys eller lignende. Hvis I gerne vil sige noget, så kan det være et stille "ssshh-ssshh skat" eller lignende - en beroligende lyd og gerne den samme, som I bruger, hvis han i øvrigt skal beroliges eller trøstes.

I fortæller, at han ofte også sover meget uroligt, og det er også helt normalt for hans alder og udvikling. Ligesom hans sprog udvikler sig nu, så sker der også meget med ham motorisk, og han har naturligt svært ved at ligge stille om natten. Han drejer rundt i sengen, skubber sig ud i et hjørne, triller om på maven, sparker dynen af osv. og han kan endnu ikke finde ud af at komme tilbage i en rar stilling igen. Her er det godt, hvis I kan hjælpe ham med stillingskift, beroligende hænder, give ham dynen på osv. men så vidt muligt uden at tage ham op eller f.eks. give ham sut i munden. Det er vigtigt, at han hjælpes videre med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. I takt med at han motorisk bliver stærkere, vil han også blive bedre til at komme videre i søvnen selv - især hvis han er vant til at sove i egen seng, som han er nu, så hold endelig fast i dette.

I kan overveje, om det ville være en god idé at lade ham sove på eget værelse. Hvis han ligger for sig selv, så vil han ikke forstyrre jer på samme måde og I ville naturligt heller ikke reagere lige så hurtigt på hans lyde, som I naturligt gør nu. Det kan nogle gange gøre, at han lettere finder videre i søvnen selv, ligesom det vil gøre, at I måske får mulighed for at sove mere sammenhængende selv..


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I takt med at han spiser mere og mere skemad i løbet af dagen, får mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle og gnaske på, bliver bedre til at drikke vand af kop osv. så vil hans indtag i løbet af dagen naturligt sikre, at han ikke længere behøver amningen midt nat. Det vil sige, at han kan blive ammet kl 23-24, som nu og igen omkring kl 05 tidlig morgen - men derimellem må han gerne begynde at sove uden mælk - det er at sove igennem, når man er 6 måneder, og at putte ham på eget værelse kan måske også hjælpe jer til dette... bare en tanke :)

Jeg håber, at i kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce