Svar: Slyngvugge
Kære Michelle
Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage :)
Det er helt naturligt, at det lille barn skal holdes tæt, have masser af nærhed og fysisk kontakt, kærtegn, mælk osv. Det er også helt naturligt, at det lille barn falder til ro, når det bliver vugget. At blive holdt tæt, holdt om og vugget, minder om tiden i livmoderen, og det giver derfor tryghed og ro.
Men i takt med at barnet bliver ældre, så vil det være rigtig godt gradvist at vænne barnet til at kunne sove mere for sig selv. Barnet skal naturligt stadig have masser af nærhed og tæt kontakt, det er vigtigt, at det at falde i søvn stadig består af et tryghedsgivende ritual, men stille og roligt er det en god idé at arbejde på, at barnet f.eks. kan sove i en vugge, i en barnevogn, i en tremmeseng.. Det er, som du selv er inde på, vigtigt, at man kan putte barnet, selvom man ikke er hjemme, det er også godt, hvis man kan få lavet lidt praktiske ting, når barnet sover, ligesom det faktisk er godt, hvis børn hen af vejen lærer at finde roen selv og ikke er afhængige af deres forældre, for at kunne sove et længere søvnstræk.
Mange familier bruger derfor en slyngevugge, fordi det netop giver mulighed for, at man kan putte barnet på afstand, men stadig give barnet følelsen af at være omsluttet, holdt - og samtidig give barnet bevægelse. Problemet med bevægelse er, at barnet så kan lære, at det skal være i bevægelse hele tiden for at sove - og det kan blive temmelig opslidende i længden - derfor kan man så begynde at bruge en motor, men igen er det jo rigtig godt, hvis børn kan lære, at de godt kan ligge stille og sove. Det er derfor jeres sundhedsplejerske blandt andet har sagt, at I skal forsøge at komme væk fra at bruge slyngevuggen hele tiden, for det kan give problemer senere hen...
Det er dog nok mere motoren/bevægelsen, som giver udfordringer, mere end slyngevuggen, og måden at komme væk fra motoren på, er præcis det, I forsøger nu - prøve at slukke for motoren, når jeres dreng sover... Prøv om I kan nøjes med at skubbe lidt til slyngevuggen, når han giver lyd fra sig, og se om ikke dette kan være nok til at få ham videre ind i søvnen igen, så det snarere er et lille puf han får, der stadig vugger/bevæger slyngevuggen lidt, men det er ikke en fast bevægelse. Det vil naturligt betyde, at I en periode er nødt til at holde jer i nærheden og en gang imellem puffe til slyngevuggen - gør det, når han giver lyd fra sig, men hold ham ellers stille.
En anden god metode er at putte ham i barnevognen. Her gælder samme princip, at I triller ham en ...
... tur, når han skal sove - men når han er stille, så holder I ham stille. Når han giver lyd fra sig, så triller I lidt igen, men så snart han er stille, så holder I ham stille. På den måde kan han lære, at det er okay blot at ligge og kikke i sin vogn, og at han ikke behøver være i bevægelse hele tiden. Samtidig kan han lære at sove i barnevognen, han vil stadig føle sig godt puttet, kan sove i en sovepose med kalechen over sig, og det vil føles lidt som at ligge i en lille hule - det minder altså lidt om at ligge i slyngevuggen. Barnevognen vil I dog kunne have med, når I er nogen steder, enten fordi I skal handle eller andet, og han kan f.eks. også stå og sove i en have...
Du nævner, at "nogle gange må vi hente en flaske, før han sover", og du skriver også, at "nogle gange vågner han med det samme, vi lægger ham fra os". Det er vigtigt, at du ved, at flasken naturligt skal gives som en fast del af hans putteritual, og med den alder han har nu, så vil det være rigtig godt, at I lægger ham fra jer - før han sover helt. På den måde når han at registrere, hvor han puttes, og det vil hjælpe ham til at kunne sove et længere søvnstræk uden at vågne igen og igen.
Start med at skifte ham, så han har ren ble og er klar til at sove. Put ham så i f.eks. soveposen eller svøb ham i et tæppe eller lignende, og giv ham så flasken. Se på ham, se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning. Prøv at flytte ham fra din favn og ned i sengen eller barnevognen, der hvor han er lige ved at falde i søvn. Du kan se, at han har svært ved at fokusere, øjnene kører rundt i hovedet på ham, han er lige ved at overgive sig til søvnen, men sover ikke helt. Erstat gerne flasken med en sut, f.eks. koblet til en klud, der dufter af dig - og flyt ham så fra din favn ned, hvor han skal sove.
Stå lidt ved ham, læg dine hænder på hans krop, så han kan mærke, at du er der, vug ham stille, imens han ligger ned, så du på den måde luller ham i søvn. Lægges han i slyngevuggen, så rok den lidt, lægges han i barnevognen, så tril ham lidt frem og tilbage, lægges han i en stillestående seng, så lul ham i søvn ved at lægge dine hænder på ham og vippe ham stille og roligt. Det er vigtigt, at han når at registrere, at han flyttes fra jeres favn, at han ved hvor han er puttet, og at den bevægelse I giver ham blot er for at lulle ham ind i søvnen - ikke for at holde ham sovende hele tiden :) Og så er det som sagt vigtigt, at han netop får en flaske, før han skal sove.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Og rigtig god jul til jer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Moderkage
Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.
Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor