Svar: Grød og grøntsager eller grøntsager og grød?
Kære Maria Louise
Tak for dit brev, dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar:)
Ja, du kan godt bytte rundt på grøntsager og grød, det betyder i princippet ikke noget, hvornår på dagen han tilbydes det ene eller det andet. Du kan også vælge at bruge lidt grød som basis for grøntsagerne og gradvist trappe grøden ud og øge mængden af grøntsager, for på den måde vænne ham til grøntsagsmos i stedet for grød.
Når jeg ofte anbefaler, at man giver grøntsagsmos om aftenen, så er det, fordi jeg tænker, at det er vigtigt at tage udgangspunkt i familiemaden, så lillebror på sigt kommer til at spise den samme mad, som I andre. Men lige nu, hvor I er i opstartsfasen, er det rigtig fint, at du gør det, som du tænker vil give jer størst succes:)
Når han skal i gang med sit 3. måltid, vil det ofte være morgengrød, man starter med, og her kan det være en god idé at skifte mellem grød og grøntsagsmos til frokost - i Danmark vil jeg f.eks. ofte anbefale skift mellem øllebrød og grøntsagsmos til frokost, fordi det vænner barnet til rugbrødssmagen, - og rugbrød og grøntsager, kød og fisk, netop ofte serveres til frokost... Og når han begynder at skulle have skemad 4 gange dagligt, så vil jeg anbefale, at han får grød morgen og eftermiddag, og grøntsagsmos frokost og aften. På den måde passer det ofte ind med familiemaden, den madsammensætning over døgnet, som vi ofte har, og samtidig bliver maden godt fordelt, så han naturligt får noget fra alle fødevaregrupper. Frugt, bær osv. tilbydes sammen med grød, eller som dessert eller mellemmåltid.
Det er ...
... rigtig dejligt, at han selv er begyndt at gribe ud efter skeen og gerne vil sidde med den i munden - og du skal endelig fortsætte med jeres to skeer. Stille og roligt må han også gerne begynde at få lidt mad i hånden, som han selv kan sidde og sutte på. Det kan være en blød frugtbåd som f.eks. appelsin, det kan også være brødskorper, en agurkering eller lidt kogte blomkål- eller broccolibuketter. De fleste børn er dog i 6 måneders alderen, før de begynder at kunne hånd-mund-koordinere, så de kan spise lidt selv...
Du skal også endelig lade ham drikke selv af sin kop. Det er rigtig godt, at han er glad for vand og lærer at drikke netop dette:)
Med hensyn til Ghee, så har jeg i 2017 talt med Fødevarestyrelsen omkring dette, og konklusionen var, at Ghee lavet i den oprindelige form (det vil sige lavet ud af smør) godt kan bruges som fedtstof til småbørn, men dog i variation med andre typer fedt.
Der findes forskellige former for Ghee, blandt andet vegetabilsk Ghee og blandingsprodukter af Ghee, og så den oprindelige form af klaret smør. Ghee af smør har samme fedtsyresammensætning som smør.
Anbefalingen omkring fedtstof er, at man tilsætter fedtstof til hjemmelavet grød og mos til børn under 1 år, og at man varierer mellem forskellige typer. Det er godt, hvis fedtstoffet ikke altid er smør, fordi barnet i forvejen får en del af denne type fedtstof via mælken. Derfor bør man variere med smørlignende produkter, samt f.eks. planteolier som majsolie, rapsolie, vindruekerneolie og olivenolie.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.