Annonce

Annonce

Svar: Skal vi gå (hårdere) til den med tandbørstning


8. november 2022

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring tandbørstning:)

Jeg synes ikke, at I skal "gå hårdere til den", men i stedet forsøge om I ikke kan gøre tandbørstning til noget, som er okay. Det er trods alt to gange dagligt i resten af jeres drengs levetid, at tænderne skal børstes, så det er ikke nogen god idé at gøre det til en kamp, så det ender i voldsom gråd og ulykkelighed. Kan man klare det på anden vis, er det naturligt at foretrække:)

Jeres dreng har stadig kun et par tænder i undermunden, og tænderne i overmunden er nu på vej. Det er super fint, men det betyder naturligt, at det stadig er lettere at komme til at børste tænderne, end hvis munden var fyldt med tænder - og derfor tænker jeg, at det igen er ekstra vigtigt at gøre ham tryg ved tandbørstningen, før tænderne rigtigt pibler frem:)

Jeg vil anbefale jer at købe to tandbørster. Den ene tandbørste skal være kombineret tandbørste og bidering. Det laver f.eks. Jordan. Det gør, at han selv kan holde tandbørsten i hånden og lettere kan styre børsten - og denne børste tilbyder I ham i løbet af dagen, hvor han så kan ligge og gumle og gnaske lidt i den og blive mere fortrolig med den. At han selv kan styre tandbørsten på denne måde vil være med til at vænne ham til at have tandbørsten og smagen af lidt tandpasta i munden og på den måde gøre ham mere tryg ved situationen, samtidig med at det at tygge lidt i børsterne naturligt også vil være med til at rense tænder og gummer lidt.

Den anden tandbørste skal være en rigtig tandbørste, men med et meget lille tandbørstehoved. Det laver f.eks. GUM. Det lille børstehoved gør, at det at få børstet tænder virker mindre voldsomt, altså at tandbørsten i munden virker mindre voldsom, når I bevæger den rundt. Samtidig er den ofte lettere for jer at styre tandbørsten, når I skal hjælpe ham:)

Det er rigtig godt, at I har forsøgt at børste tænderne lidt forskellige steder - og også har forsøgt på forskellige tidspunkter, så hans overskud er større. Jeg vil foreslå jer, at I sætter jer med ham på skødet og så lader ham se lidt TV eller kikke på jeres telefon eller lignende imens. Dette for at aflede ham, så han glemmer sin modstand mod tandbørsten lidt.

Når han lukker munden, sætter tungen imod, slår jeres hænder væk, så er det ikke fordi han er imod jer, eller det I forsøger at gøre - det handler om, at ...


Annonce

... han ikke forstår, hvad der skal ske og ikke forstår vigtigheden af at holde munden åben. Det er en refleks, at han bider sammen og skubber jer væk. Hvis I derfor kan aflede ham lidt, når det er tandbørstetid, så vil han måske kunne slappe mere af i kroppen og finde ud af, at det faktisk ikke er så slemt og farligt.

Det kan være en god idé at afspille en tandbørstesang med en lille tegnefilm, et filmklip eller lignende - gerne en sang, hvor I synger med. På den måde kan han spejle sig i det han ser, og han kan lære sangen at kende, så I fremover kan synge netop denne tandbørstesang, hver gang han skal have børstet tænder.

Det at bruge en tandbørstesang, som han på sigt lærer at kende, vil være med til at give ham en erfaring med sig om, at tandbørstningen har en begyndelse og en slutning - lige nu ved han ikke, hvor længe det varer...

En tandbørstesang kan også bruges, uanset om I er hjemme, overnatter hos bedsteforældre, er i sommerhus, ude at rejse eller andre steder. Ritualet og sangen er altid den samme.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Dur det ikke med sangen lige nu, fordi han stadig ikke er ældre end han er, så sæt lidt Gurli Gris, Fantus eller lignende på i stedet... så han afledes på denne måde :) Og ja - jeg er normalt ikke tilhænger af, at man bruger skærm til så lille et barn, men der er naturligt ingen regler uden undtagelse, og netop i forbindelse med tandbørstning kan det nogle gange være en god idé, fordi man så undgår at gøre det til en magtkamp.

Ritualer er også gode i forhold til, hvordan I gør det - altså sætter jer med ham på skødet, så han sidder med ryggen mod jeres mave og føler sig holdt om. Ligesom tidspunktet kan være vigtigt, så han f.eks. om aftenen altid får børstet tænder, når han har fået ren ble, nattøj på og godnatmad - og tænderne børstes så lige før, han puttes med sang og bamse.

Bliver han ked af det stadigvæk, så sæt ord på "øv, det er ikke rart, jeg skynder mig", så han hører, at I forstår ham, selvom I holder fast i, at tænderne skal børstes. Afslut også altid med kærtegn og kram. Ros ham for at være med, sæt positive ord på, så det hele slutter rart, og uden at I bærer nag eller er sure. Det er vigtigt at dagen slutter på en rar måde, og om morgenen er det på samme måde vigtigt, at I kommer godt og rart af sted hjemmefra:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Suttestop - 3 år, 3 mdr.

Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce