Annonce

Annonce

Svar: Amning før og/eller efter søvn


13. oktober 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres lille dreng er blevet ret god til at regulere sit behov og naturligt selv siger fra, når han ikke har behov for brystet - og du behøver ikke amme ham to gange mellem hver lur. Du kan tilbyde ham brystet, men afviser han, så er det helt fint:)

Det vil være bedst, hvis du kan amme ham før søvn, så mælken indgår som en fast del af hans putteritual. Det vil hjælpe ham med at koble fra, finde roen og bedre kunne overgive sig til søvnen, og samtidig sikrer det, at han kan sove et lidt længere søvnstræk, før han vågner og naturligt er sulten eller tørstig igen. Har han pludselig sovet en lang lur på 3 timer, når han vågner, så skal han naturligt have mælk der, men så vil han ofte også kunne være vågen i lidt længere tid, før han så kan ammes igen og puttes til næste lur:)

Derudover så har han en alder nu, hvor han i løbet af den næste måned eller to stille og roligt skal igang med skemad. Og det vil være rigtig godt, hvis du hen af vejen kan skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner af en lur - og så stadig får mælk, før han skal sove. Det giver bedst mulig plads i maven til begge dele, og mælken vil hjælpe ham til ro, ligesom mælken efter skemaden kan være med til at holde maven naturligt igang.

Så amning før søvn vil være min anbefaling, og det vil fungere rigtig godt i forhold til at han snart skal igang med grød, mos og også lære at drikke vand af kop.

Du har helt ret i, at hans tarme gennemgår en modning, og at det godt kan spille ind på det ændrede afføringsmønster. Du vil ...


Annonce

... sandsynligvis også se, at han måske begynder at savle mere, hvilket også er tegn på enzymændringer, som gør ham i stand til at kunne bearbejde og nedbryde fastere føde.

Tegn på, at han ikke får nok mælk eller snarere, at mælken ikke længere er tilstrækkelig for ham er blandt andet, at han begynder at melde sig hyppigere. At han gerne vil die hyppigere hos dig, søger brystet mere.

Det er også et tegn, at han virker interesseret i den mad, som du spiser. Når han sidder på dit skød, så skal han følge din mad med øjnene, forsøge at række ud efter maden, virke søgende og med sit kropssprog vise dig, at han synes det er spændende.

Det er også vigtigt, at han kan holde hovedet selv, og er i stand til selv at dreje sit hoved efter skeen, ligesom han skal åbne munden og tage imod skeen - det kan du f.eks. se, når du giver ham d-dråber på en ske.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Ud fra det du fortæller, så tænker jeg, at han lige nu får sit behov fint dækket hos dig, og han er også blevet fysisk stærkere og tager derfor bedre fra, spiser mere effektivt, når du lægger ham til brystet, så han får sandsynligvis en del mælk fra dig. Du fortæller jo, at han virker til at være i trivsel og sundhedsplejersken har vurderet en fin vægt. Du må derfor stole på, at han er god til at regulere sit behov :)

Samtidig skal du også holde øje med hans signaler og være opmærksom på, hvornår det er tid til at starte med skemad. Du bør tidligst starte, når han er 17 uger og senest begynde når han er 6 måneder.

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce