Svar: E-numre til baby- og småbørn
Kære Lucas mor
Tak for dit brev, som jeg vil forsøge at besvare bedst muligt :)
E-numre er tilsætningsstoffer, som bruges i fødevarer til f.eks. at forlænge holdbarheden, give maden en bestemt farve eller gøre maden mere tyktflydende. Der findes både naturlige og kunstige tilsætningsstoffer. I EU er der fælles regler for disse tilsætningsstoffer, og kun godkendte tilsætningsstoffer må bruges i fødevarer.
E-numre er f.eks opdelt i
E100-199: Farvestoffer
E200-299: Konserveringstoffer
E300-399: Antioxidanter
E400-499: Konsistensmidler
E500-530: Salte, syre og baser
E535-573: Antiklumpningsmidler
E620-640: Smagsforstærkere
E950-967: Sødestoffer
Øvrige tilsætningsstoffer
Når der mangler numre på listen, så er det fordi, der skal være plads til at tilføje nye tilsætningsstoffer.
Ud over tilsætningsstoffer med E-numre, så kan man også tilsætte forskellige enzymer og tekniske hjælpestoffer til fødevarer.
Det er ikke tilladt at bruge skadelige tilsætningsstoffer i mad, og i økologiske varer er der tilladt lagt færre tilsætningsstoffer. Tilsætningsstoffer skal godkendes af Fødevarestyrelsen, før de må blive brugt i fødevarer. Og i forhold til babymad, så gælder der helt særlige regler. ...
... Færdiglavet babymad skal følge en helt særlig lovgivning, som blandt andet betyder, at der ikke må være farvestoffer eller konserveringsmidler i maden.
Der er f.eks. et EU-direktiv, som sikrer, at mad til børn under 3 år ikke indeholder rester af sprøjtemidler, tungmetaller, toksiner eller andre fremmede stoffer. Der må heller ikke tilsættes nogen former for konserveringsmidler til børnemad. Grænseværdierne for babymad er meget mere strenge end for almindelig mad, og babymad konserveres ved varmesterilisering i stedet for tilsætningsstoffer.
Da reglerne for færdiglavet babymad er meget strikse, bør du derfor med ro kunne give dit barn maden - der burde ikke være grund til bekymring her.
Når det er sagt, så er den bedste måde at give din dreng antioxidanter på at variere hans indtag af forskellige fødevarer. Frugt og grønt indeholder mange antioxidanter - især citrusfrugter, broccoli, gulerødder og tomater. Nødder og fuldkornsprodukter er gode kilder til antioxidanter, det samme er forskellige planteolier. Og så indeholder fisk og skaldyr også f.eks. Selen, der er en vigtig antioxidant, som vi ikke selv danner, men har brug for i små mængder i det daglige...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.