Annonce

Annonce

Svar: 7 mdr. vil ikke spise?! ;-(


28. maj 2022

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Øv - der er ikke noget som sygdom, der kan slå ellers alle gode vaner ud af spil, og det er ingen tvivl om at jeres datters sygdomsperiode har påvirket hendes appetit.

Derfor er det også rigtig godt, at du har valgt at amme hende det ekstra, så du på den måde både har givet hende din mælk men også sikret hende ekstra tryghed.. nu er det dog vigtigt, at du får skruet antallet af amninger ned, så hun igen har plads i maven og lyst til at spise mere rigtig mad.

I en alder af 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 amninger i døgnet, og jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at jeres datter ikke længere skal ammes formiddag og eftermiddag, og hun skal også lære at sove igennem midt nat. Til gengæld skal hun så tilbydes mere og mere rigtig mad samt vand af kop.

Jeg vil anbefale dig, at du starter med at sætte hende i den høje stol, når det er spisetid. Giver hende lidt vand og derefter lidt mad i hånden, som hun selv kan sidde og sutte og gumle på - og så følger du efter med lidt grød eller mos på en ske. Det at sidde med lidt mad i hånden, gumle og gnaske, vil være med til at gøre hende opmærksom på, at det er spisetid, så hun er mere parat til at smage på maden, når du så følger efter med skeen.

Du må meget gerne give hende en variation af færdiglavet og hjemmelavet mad, så hun får lidt variation, hvilket også kan være med til at give lidt interesse for maden igen. I hånden må du gerne give hende f.eks. ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsagsbuketter som broccoli og blomkål, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Du kan også købe f.eks. majspuffer, gulerodspuffer osv. som hun kan sidde med selv :)

Mit forslag til en dagsplan til en pige på 7 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Frisk blød frugt i hånden, og du ...


Annonce

... følger efter med lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes først - mellemmåltidet erstatter denne amning.

Frokost 11.30: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsagsbuketter eller lignende, og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med flerkornsgrød med frugtmos som topping, Vand af kop.

Amningen springes over her - mellemmåltidet erstatter amningen - dog - hvis hun stadig har brug for at sove en powernap her, så kan du godt amme hende kort før denne lur.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Tilbydes kogte grøntsagsbuketter i hånden, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet mere og mere din mad, og meget gerne mad, som smager af noget. Du må gerne bruge indmaden af en frikadelle, pasta med kødsovs, eller give hende ovnbagt laks eller lignende - hvad du/I nu selv spiser - og vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Drømmeammes og begynder herefter at sove uden mælk til næste morgen tidlig...

Jeg tænker, at hendes vægring mod mad lige nu handler om, at hun har været syg og også om, at du har sat hendes mælkeindtag op, så hun lige nu ikke føler behov for rigtig mad, fordi hun er fyldt med mælk i maven. Derfor er du nødt til at skrue mælkeindtaget ned og tilbyde noget andet i stedet jf. dagsplanen :)

Sørg for at hun får vand af kop løbende sammen med maden, så hun lettere kan bearbejde det og synke det :)

Håber dette vil hjælpe dig videre - og se også meget gerne på min bog "Helens bog om børn og mad", hvor du finder opskrifter, dagsplaner osv. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2021:)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce