Svar: Vil ikke spise grøntsager
Kære Christina
Tak for dit brev:)
Dejligt at høre, at jeres dreng er blevet glad for grød, så langt så godt :)
Det overordnede mål er, at han skal være glad for mad. Han skal være glad for at spise og forbinde måltiderne med noget hyggeligt og rart. Så betyder det mindre, om det er færdiglavet eller hjemmelavet grød og grøntagsmos, som han tilbydes.
Du spørger om du skal give ham grød, når han afviser sin grøntsagsmos, og nogle gange vil det naturligvis være okay. Han er stadig så lille, at han ikke er bevidst om, at når han siger nej til noget, så tilbydes han noget andet. Men, når det er sagt, så tænker jeg faktisk, om du ikke gradvist kan vænne ham til grøntsagsmosen ved at kombinere grød og mos. Jeg vil foreslå, at du bruger en grød som basis og så tilsætter lidt forskellige grøntsager - f.eks. gulerodsmos, ærtemos, blomkål- og broccolimos - og så gradvist lader ...
... grøntsagerne udgøre en større del og grøden mindre. På den måde kan du vænne ham til grøntsagerne på en tryg måde.
Det samme kan du gøre med den hjemmelavede mad. Du kan lade basis være en færdiglavet grød og så selv komme lidt hjemmelavet grød sammen med - og gradvist lade det hjemmelavede fylde mere og mere - og på den måde vænne ham til at spise mere og mere af jeres mad.
Det er også en rigtig god idé at give ham mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, gnaske sig igennem. Og du må gerne bruge f.eks. rugbrødsbjælker, agurk eller lignende som en ske og lade ham dyppe det i f.eks. grøntsagsmosen og på den måde få lidt mere mos at spise. Følelsen af at styre måltidet mere og mere selv kan også være med til at gøre, at han begynder at spise lidt mere og få lidt mere interesse for mosen.
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.