Annonce

Annonce

Svar: Mælkebehov - får han for lidt?


21. februar 2022

Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Signe

Kæmpe stort tillykke med den lille "store" dreng :) Og velkommen til.

Det lyder som om, at det for jer har været en god beslutning at gå over til flaske. Din dreng lyder til at være rigtig glad for både erstatningen og flasken, og han tager rigtig godt på! Det lyder bestemt ikke som om, at han mangler noget :)

Det lyder som om, at sundhedsplejersken har givet dig tommelfingerreglen om, at din dreng skal have ca. 1/6 af sin vægt i døgnet. Det er super fint at gå ud fra dette, men det er en vejledende mængde. Det betyder, at det er vigtigt, at din dreng selv får lov til at regulere sit behov. Det er vigtigt, at du ikke presser ham til at spise, men det er samtidig også vigtigt at han får sit behov tilstrækkeligt dækket. Så hvis han f.eks. altid tømmer hele flasken, så vil det være rigtig godt, at du giver ham lidt mere mælk end de nuværende 120 ml. Det er helt normalt, at hans appetit kan variere, så han nogle gange vil spise mere og andre gange mindre, og det er vigtigt, at du giver ham mulighed for denne fleksibilitet.

Du skriver, at han ofte bruger 1 time på at spise. Det er ret lang tid, selvom han er så lille og ny, som han er og selvom du skifter ble undervejs. Hvilken flaske bruger du, hvilke flaskesutter? Du skal være opmærksom på, at naturgummisutter nogle gange "klistrer sammen" i hullerne, så mælken faktisk har svært ved at løbe ud. Det skal helst være sådan, at hvis du vender flasken på hovedet, så drypper det ud af flaskesutten, og du kan prøve at teste flaskesutterne, og se om der er forskel på de sutter I har. Nogle gange kan det også være en god idé at forsøge med en anden type flaskesut eller måske en sut med større huller, for at mælken løber lettere til ham, og I ikke skal bruge helt så lang tid på hvert måltid.

Du skal altså ikke presse ham til at ...


Annonce

... drikke mere, end han giver udryk for at have behov for, men du skal modsat også sikre dig, at måltiderne ikke tager unødigt lang tid, så han bliver for træt, før han egenligt har fået mælk nok eller ikke når at spise nok, før han faktisk skal spise igen...:)

I takt med, at din dreng vokser, så vil hans mælkebehov naturligt stige, så ja - når han vejer 5500 gram, 6000 gram osv. vil han normalt skulle drikke mere af hver flaske. Stille og roligt vil antallet af flasker sandsynligvis også skulle sættes ned, så han måske drikker hver 3-4 time i stedet for som nu hver 2-3 time i løbet af dagen. På den måde arbejder tiden lidt for jer, og der sker hele tiden ændringer, men mængden i hver flaske vil naturligt blive højere i takt med, at han vokser og vejer mere, og måske begynder at spise lidt færre gange i døgnet.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det vigtigste er dog, at du er opmærksom på hans signaler og siger til dig selv, at det er helt okay, at hans appetit kan svinge. Han lyder til at trives rigtig godt og får som sagt det, han har behov for. Han har 7-8 bleer (tis/afføring) i døgnet, og det lyder super godt, og ligesom det skal være! At der kommer noget ud, er jo også tegn på, at der kommer noget ind. Du beskriver også en dreng, der melder sig selv til måltiderne - han melder sig hyppigere om dagen end om natten, hvilket er super dejligt for jer alle, og han lyder til at være glad og tilfreds. Så tilbyd ham som du allerede gør og tro på, at han tager, hvad han har behov for, og at det er helt okay, hvis appetitten svinger lidt en gang imellem. Han trives med sin mælk - målingen 1/6 af hans vægt er en rettesnor, det er stadig vigtigt, at han får lov til at selvregulere :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :) Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce