Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til færre natflasker


17. november 2021

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når 1 årige børn vågner om natten, så skal man altid overveje lidt forskellige ting:

- Får han tilstrækkeligt med og væske hele dagen igennem, eller skal I være lidt ekstra obs på hans indtag, så I sikrer jer, at han ikke vågner fordi han reelt er sulten eller måske snarer tørstig. Du fortæller jo, at han spiser godt og at han også tilbydes en godnatgrød, så han lyder ikke til at mangle noget på madsiden, men måske skal hans væskeindtag øges lidt.

- Er han blevet uhensigtsmæssigt afhængig af flaske for at kunne sove og vågner han, fordi han har lært, at han har brug for en flaske - både for at kunne falde i søvn og også for at kunne holde sig sovende hele dagen igennem. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis han falder i søvn med sin flaske i munden og hvis det sker, så vil det være rigtig godt, at I arbejder på at putte ham før han sover helt og uden flasken. Så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove, puttes med f.eks. en sut, puttebamse eller lignende - og altså ikke falder i søvn i din favn eller med flaske i munden.

- Måske har han fået en dårlig vane med at vågne op og drikke mælk om natten og skal nu lærer, at han ikke behøver mælk eller væske i maven for at kunne sove. Her kan det være en god idé at trappe ud i mængden af mælk, så han får mindre og mindre og gradvist vænnes til at sove videre uden. Og netop trappe ud og ikke erstatte mælk med vand, for det er ikke meningen, at han skal lære at drikke vand om natten. Det er meningen, at han skal lære at sove helt uden noget.

- Hvordan er hans rytme dagen igennem. Sover han på tidspunkter, som kan ødelægge nattesøvnen eller sover han så meget om dagen, at natten naturligt kun kan have en begrænset længde - det er vigtigt, at der er balance mellem søvn om dagen og søvnen om natten. Du ...


Annonce

... nævner dog ,at han sover 2-3 timer om dagen og altid kommer op senest kl 16, så det lyder super godt!

- Kan han have problemer med ørene, måske er der tænder på vej og andre ting, som kan forklare, hvorfor han vågner. Hvis han har ondt, så vil det naturligt vække ham, og det vil også forklare, hvorfor han kan sove meget uroligt og måske småklynker om natten. Hvis I mistænker, at han kan have ondt, så skal han naturligvis tjekkes igennem af lægen og evt. behandles...

- Måske har han drømmeaktivitet, som I ikke nødvendigvis skal reagere på. Det er helt naturligt, at han kan ligge og sige en masse lyde, klynke, grine, småpludre osv. og det foregår ofte i søvne. Derfor skal I nogle gange blot trække tiden og se om han ikke af sig selv finder videre i søvnen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

- Motorisk uro fordi han nu bruge sig selv rigtig meget, rejser sig op, begynder at gå mere omkring og lignende. Det gør alt sammen, at han om natten får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestre at komme væk fra, og derfor kan vågne op, være frustreret og have brug for jeres hjælp til at blive lagt ned, finde roen og atter komme videre i søvnen. Det er dog ikke altid fordi han har brug for noget i munden, nogle gange er en beroligende hånd nok... Og måske skal han have en juniordyne, som svøber sig bedre om ham og giver bedre ro nu...

- ... og sikkert flere ting, men det var lige lidt overvejelser, som I kunne gøre jer og som jeg håber, hjælper lidt videre på vej :)

Med hensyn til "færre natflasker" så tænker jeg, at I allerede er godt på vej. Det er som sagt vigtigt, at han får mindre og mindre mælk, så han trappes ud, ligesom det er vigtigt, at han ikke falder i søvn med sin flaske. Og så skal I naturligvis fylde ham rigtig godt op hele dagen igennem og bibeholde godnatgrøden osv. som I har gang i.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce