Svar: Svære putninger
Hej med jer
Tak for jeres brev og tilbagemelding/beskrivelse :)
Det lyder ganske rigtigt som om, at jeres dreng reagerer med separationsangst. Han har alderen til det, og det er helt normalt, at man særligt oplever det om aftenen. Han skal om aftenen finde roen både motorisk og mentalt - og han skal samtidig slippe alle dagens oplevelser for at kunne falde i søvn - og det gør, at han godt kan søge ekstra fysisk kontakt og dermed også brystet, når han puttes om aftenen.
Derfor er det fint, at mor tilbyder ham brystet her, men prøv at amme ham og derefter putte ham over i egen seng, så han stadig oplever at falde i søvn i egen seng og ikke forbinder mors bryst og favn med stedet, hvor han skal sove :)
Det er også helt okay, at I stadig forsøger at skiftes til at putte ham og lade far forsøge sig med en flaske. Flasken kan evt. gives direkte i sengen, så jeres dreng ikke oplever et skift fra favn og ned hvor han skal sove. I givet fald bør hovedgærdet eleveres lidt, så han ikke ligger fladt, når han drikker sin flaske. Og hvis det så ikke lykkes, så må mor naturligvis komme ind, amme og putte. Det er helt fint.
Det kan dog også være en løsning, at I indfører et bad og en godnatgrød om aftenen. Det har flere fordele:
- Det kan alt sammen gives af far, for jo mere far gør alt det, som leder op til putning, jo lettere vil det også være for far at tage over og putte om aftenen.
- Det kan være med til at skubbe puttetidspunktet lidt, så I ikke bruger op til en time på putning om aftenen - jeg tænker, at jeres dreng måske skal puttes omkring kl 19.30...
- Det kan være med til at sikre jeres dreng lidt ekstra mme og også ekstra mæthed før natten, så han ikke behøver søge brystet helt så hyppigt. Det vil være passende med 3 mælkemåltider med den alder han har nu.
Og det leder mig så til jeres spørgsmål omkring mælk og mælkebehov.
Ja, det er helt normalt, at børn i jeres drengs alder begynder at afvise mælken i løbet af dagen - ofte vil det være rigtig godt med 3 mælkemåltider og de ligger ofte før middagslur, aften og sen aften, men de kan også ligge aften, sen aften og en gang i løbet af natten. Når han bliver 10 måneder vil det dog være en god idé med 2 mælkemåltider og her vil det ofte være mælken før middagsluren, som forsvinder. Det vil sige at han skal ammes eller have flaske om aftenen og sen aften - og det lyder som om, at han stille ...
... og roligt vil kunne indstille sig på denne rytme, så det er super godt.
I må derfor gerne skrue lidt ned for antallet af amninger om natten og arbejde på, at han begynder at kunne sove igennem, tage nogle lidt længere søvnstræk uden mælk. Han kan f.eks. få en godnatgrød om aftenen og lidt mme af en kop - som alternativ til flaske, hvis han ikke rigtig gider den. Og så må han faktisk også gerne begynde at få lidt sovs, lidt surmælksprodukt osv. i løbet af dagen, ligesom han også gerne må spise ost. Det er også med til at give ham en vis mængde kalk.
Mit forslag til en dagsrytme, lavet ud fra jeres angivne tider, ser derfor således ud:
Morgen 7: Havregrød, vand af kop.
Puttes til dagens første lur
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), ½ hårdkogt æg osv. og også meget gerne grøntsagsmos. Vand af kop.
Puttes til middagslur - kan evt. få lidt mme af en kop før, hvis I gerne vil give ham lidt ekstra mælk her
Eftermiddag 15-15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, bær, frugtmos. Må også gerne begynde at få 50 ml surmælksprodukt med lidt rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende. Vand af kop.
Aften 17.30: Aftensmad - spiser mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være moset mad og også mad i stykker, små hapsere og også større gnavestykker i hånden. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv.
Tilbydes en godnatgrød ca 18.30-19 - lavet på mme og mme af kop. Får derefter børstet tænder, hvis han har fået tænder.
Ammes (eller flaske) og puttes til natten ca. 19.30
Sen aften 23: Ammes rigtig godt (eller drømmeflaske) og sover videre
Jeg tænker umiddelbart, at nogle af de putteproblemer I lige nu har, hænger sammen med alder og udvikling - og separationsfasen. Men derudover kan det også spille ind, at han måske puttes lidt for tidligt og ikke er helt parat. En aftenrytme med aftensmad, bad og efterfølgende godnatgrød lavet med mme samt mme af kop, kan derfor godt have en god effekt hos jer - og så putte ham godt ½ times tid senere, end han bliver lige nu :)
Jeg håber, at mine tanker og dagsplan hjælper jer lidt videre på vej - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.