Svar: Hvor meget mælk? Baby 6 mdr
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeg synes umiddelbart ikke, at I skal sætte antallet af flasker ned, når jeres datter kun er 6 måneder gammel. Mælk udgør stadig en stor del af hendes behov og det er vigtigt, at hun drikker mælk nok - også for at få væske nok.
Modermælkserstatningen sikrer hende også både kalk, jern, vitaminer osv. Hvilket er rigtig godt. Samtidig tænker jeg, at hvis I sætter antallet af flasker ned, så risikerer I, at hun får problemer med forstoppelse fordi hun ikke drikker nok, og det vil også påvirke hendes indtag af både skemad og flaske - så jeg vil anbefale, at hun fortsat får de 4 flasker i døgnet.
Men, når det så er sagt, så kan I dog godt prøve at skrue lidt ned for mængden i hver flaske, så hun får lidt mindre. Eller sagt på en anden måde - det kan være en god idé at introducere lidt flere måltider skemad nu og forsøge at lave en rytme, hvor hun tilbydes skemad først og flasken efterfølgende - og så lade hende selv regulere hvor meget hun så drikker af sin flaske. I skal her naturligt forsøge at finde en balance, så hun f.eks. spiser ½-¾ dl. skemad, drikker vand af kop og også stadig drikker sin flaske - og ikke give hende f.eks. 1-1.5 dl. skemad og hun så afviser flasken helt.
Samtidig kan det også godt være, at hun fremadrettet vil begynde at vise behov for at få en drømmeflaske sen aften, før I går i seng. Og hvis hun vil have en sådan, vil det faktisk være rigtig godt. Netop drømmeflasken vil være med til at sikre hende det ekstra mælk/væske og samtidig give plads til mere rigtig mad i maven om dagen. I kan derfor også forsøge med en flaske sen aften og se om hun vil acceptere den, hvis hun tilbydes den i søvne eller hvis hun selv har en opvågning i løbet af aftenen, så prøve at tilbyde hende flaske på dette tidspunkt i stedet for at tilbyde hende f.eks. en sut...
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Vågner og dagen begynder ca. 6.30
Morgen 7-7.30: Tilbydes ½-¾ dl. havregrød, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.
Flaske og puttes til dagens første lur kl ca. 08
Formiddag/frokost: Øllebrød eller Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop. Må her også gerne spise ½-¾ dl. hvis hun kan og vil.
Flaske og puttes til middagslur ca. 11.30
Eftermiddag 14.30: tilbydes frisk blød frugt i hånden, frugtmos/bærmos og vand af kop.
Flaske og puttes til dagens 3. lur ca. 16.30
Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca. 19.30
Sen aften 23: Drømmeflaske kan forsøges... I takt med at hun begynder at spise mere rigtig mad i ...
... løbet af dagen og drikker mindre af flaskerne i dagtimerne, vil hun måske godt kunne begynde at melde sig og søge sit behov for mælk/væske dækket her, og det må hun som sagt meget gerne, da det kan fungere godt for jer alle tre også fremadrettet. Ofte vil to flasker i 10-12 måneders alderen fungere rigtig godt, og det vil ofte være netop aften og drømmeflaske, som gives her.
Det er vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider, så hendes væskebehov også stille og roligt stilles på denne måde. Vand er den bedste tørstslukker og hun vil naturligt gradvist blive bedre til at drikke vand.
Det er også super fint, at I forsøger at skrue mængden af flaskerne lidt ned, så hun ikke længere får 240 ml i hver flaske, men i stedet tilbydes f.eks. 180 ml. I skal dog være opmærksomme på, at hvis hun får under 800 ml mme i døgnet, så skal hun tilbydes d-vitamin.
En del af hendes behov for MME kan også dækkes via den mængde MME I bruger i grød og mos. I kan evt. vælge at lave grød og mos udelukkende på erstatning for at øge hendes indtag den vej igennem. Men - når det er sagt, så kan det også blive irriterende for hende hvis alt hvad hun får smager af erstatning, og det kan være en god idé netop at udnytte, at hun nu har en alder, hvor hun gradvist kan få mere og mere familiemad, og I kan spise det samme. I fortæller, at hun nyder mad, som hun kan sidde med selv, og at hun er rigtig glad for at gumle, gnaske osv. i mad - og det skal I endelig udnytte. Derfor er det super godt, hvis I tilbyder hende mad i hånden til alle måltider og så følger efter med lidt på en ske. Og som sagt - forsøger at skabe en rytme, hvor hun får skemad og mad i hånden først - tilbydes vand af kop - og først derefter tilbydes flaske. På den måde skaber I bedst plads i maven til begge dele.
Jeg tænker altså, at I skal forsøge at tilbyde hende skemad og vand af kop og så lade hende selv regulere, hvor meget mælk hun efterfølgende har brug for. Dog ikke tilbyde hende så meget skemad, at hun afviser flasken, men drikker hun f.eks. 150 ml kl 08, før hun puttes til sin første lur, så er det en helt okay mængde, når hun også har spist og drukket vand :) Det er også helt naturligt, at hun f.eks. drikker mere mælk om aftenen end hun gør i løbet af dagen og på den måde kan mængden i hendes flasker godt variere over døgnet, hvilket der også skal være plads til :)
Og så skal I naturligvis hele tiden holde øje med hendes vandladninger og afføring. I skal sikre jer, at hun tisser godt, og at hendes urin er klar. Hvis hendes urin bliver gul eller vandladningerne sparsomme, så får hun ikke nok væske. Hendes mave skal også fungere fint, og hun skal helst ikke have problemer med forstoppelse...
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
- Og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.