Annonce

Annonce

Svar: Vil kun spise om aftenen/natten 4,5mdr


13. september 2021

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring at få vendt rundt på jeres datters spisning:)

Du har naturligvis helt ret i, at det er uholdbart, hvis hun spiser dobbelt så meget om natten end om dagen og det dur naturligvis heller ikke, at hun om natten spiser hver 2. time og om dagen hver 4. time.. det fungerer ikke.

Jeg tænker umiddelbart, at det vil være relevant at tilbyde hende 7 flasker i døgnet og at disse skal ligge hver 3-4 time - lidt hyppigere om dagen end om natten. Derudover så skal I udregne hendes behov, så I sikrer jer, at hun i hver flaske får det, som hun har behov for og ikke lader hende "slatspise" for meget - selvom hun naturligt stadig skal have lov til at regulere det lidt ind selv.

Nu hvor hun er 4 måneder gammel, så tænker jeg, at hun bør tilbydes 140 ml pr kg hun vejer. Det vil sige, at hvis hun f.eks. vejer 6 kg, så vil hun altså skulle have 840 ml i døgnet, og fordeles det ud på 7 flasker, så skal hun tilbydes 120 ml i hver flaske, som er den mængde I skriver, at I nogle gange kan få I hende. Det betyder også, at når hun tilbydes flaske om natten, så skal flasken også her indeholde 120 ml og igen med 3-4 timers mellemrum. Vejer hun mere, så skal hun naturligvis tilbydes mere.

En døgnrytme kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Vågner, og I starter dagen, ble skift, hygge, tumler, leger, pludrer osv.

Formiddag 09: Flaske og puttes til formiddagslur

Vågner, og I leger, hygger, tumler, skifter ble, pludrer osv.

Frokost 12-12.30: Flaske og puttes til middagslur

Vågner, og I leger igen, skifter ble, hygger, tumler, pludrer osv.

Eftermiddag 16: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Vågner, ...


Annonce

... og I leger, hygger, tumler, pludrer, skifter ble osv.

Aften 19-19.30: Flaske og puttes til natten, I fortæller at hun ofte bruger 20-30 minutter på at falde i søvn, så jeg tænker at puttetidspunktet måske skal ligge lidt senere, men det afhænger naturligt af dagens rytme i øvrigt.

Sen aften 23: Drømmeflaske og sover videre

Nat 03: Flaske og sover videre


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Som I kan se, så er der i denne dagsplan indført 7 flasker, og de ligger alle med 3-4 timers mellemrum. Det er vigtigt, at I forsøger at fylde hende godt op dagen igennem, og hvis hun f.eks. kun drikker 1/2 flaske, så lad hende gøre dette, men skift så bleen og prøv så at tilbyde den anden halvdel af flasken i håb om at hun derefter så alligevel drikker lidt mere. Det er nødvendigt, at hun drikker nok hele dagen igennem, så hun ikke behøver søge det ekstra om natten.

Vær også opmærksom på, at hun på grund af sin alder og den udvikling, som hun går igennem, kan have ekstra svært ved at koncentrerer sig om spisningen om dagen. Ofte vil I måske opleve, at hun tager imod flaske, sutter lidt, slipper, smiler til jer, tager fat og sutter lidt igen, atter slipper og begynder at pludrer, sutter lidt igen og så er det pludselig mere spændende at se hvad der foregår i rummet... Børn i jeres datters alder kan godt få tendens til at slatspise lidt.

Derfor er det vigtigt, at I hjælper hende med at koncentrere sig og måske skal I forsøge at skabe lidt samme rytme, som I har om natten. Så I f.eks. går afsides med hende, lukker lyset ude, slukker for tv, radio eller lignende - så I hjælper hende med at koncentere sig og derfor indtage lidt mere mælk om dagen.

Håber ovenstående tanker og dagsplan hjælper lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce