Brev:
3 år og putning
Hej Helen
Vi og A er fortsat i en udviklende og udfordrende periode. De meget voldsomme fortvivlelsesanfald er heldigvis blevet markant mindre, men det er fortsat svært for os at vide, hvordan vi bedst styrer igennem dagens sidste timer, hvor A er træt. Sommerferie med ro og masser af tid sammen har været godt for vores familie.
Hverdagen er nu i gang igen, og far har overtaget barslen med G i ca. 3 måneder, mens jeg er startet på job. A har siden hun var ca. 1 år været fars pige, og hun foretrækker langt det meste af tiden far frem for mor. Det har i et godt stykke tid været far der putter A, mens jeg putter G, da hun ammes ved putning.
A har i det meste af vores ferie været nem at putte og er faldet i søvn mellem 18.30 og 19.15 og har sovet lige omkring 12 timer. Hun sover kun meget sjældent lur nu og der begrænser vi det til ca 30 min. Her efter ferien har det dog igen været sværere at putte hende. Far putter hende og når putteritualet med nattøj, tandbørstning og bog er slut, lægger han vasketøj sammen og ordner andre små praktiske opgaver.
A vægrer sig dog mod søvnen, og så snart far rejser sig efter boglæsningen, finder hun på forskellige ting. Hun sover med natble, og selvom hun har tisset lige inden putning ynder hun at tisse en smule i bleen umiddelbart efter, hvorefter hun vil have en ny ble på. Hun kan selv tage bukser og ble af, så det er ikke muligt at undlade at skifte den. Derudover går hun ud af sengen, lægger sig under sengen, beder om vand eller ...
... mad, snakker og spørger om mange ting og har generelt modvilje mod at lade søvnen komme, selvom hun er tydeligt træt. Fornyligt har hun ligefrem lavet stort i bleen.
Far er begyndt at sidde på en stol ved siden af hendes seng og lægge vasketøj sammen, da hun ellers ikke bliver i sengen. Tidligere stod han uden for hendes værelse hvor hun nemt kan se ham, men det giver mange overspringshandlinger.
Som regel går far og A op for at putte ved 18.30 tiden. A kan være meget træt og sover enkelte dage allerede 18.05, men det kan også være 19.15 førend hun sover. Det er forståeligt nok hårdt for far altid at være ansvarlig for putningen, men hun accepterer ikke, at det er mig der putter. Mens det var rigtig godt vejr har far og G nogen gange gået en tur eller leget i haven, mens jeg puttede A, men det er efterhånden ikke så oplagt. Hvis putningen trækker ud, er det også en udfordring da G puttes mellem 19.30 og 20.00.
Mit spørgsmål går på, om vi risikerer at lave uforholdsmæssigt meget uro ved at det indimellem er mig, der putter, mens far er nedenunder (indenfor hørevidde) sammen med G. Vores erfaring er nemlig, at der er færre overspringshandlinger, når jeg putter, da mit selskab ikke er i lige så høj kurs. Omvendt kan det også være, at far blot bør holde mere fast i, at han ordner de ting han skal, og at det er sengetid, så hun ikke får held til at trække ham ind til sengen. Vi er i vildrede, for hun har ofte meget svært ved at acceptere den ramme vi sætter for putningen.
Astrid
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.
Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.
Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
Viden om børn:
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.