Annonce

Annonce

Svar: Begyndt at nægte skeen - 7 mdr.


23. august 2021

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker :)

Du skriver blandt andet: "Problemet er, at når hun jo nægter maden mere eller mindre, så drikker hun tilsvarende mere mælk. Hun får flaske. For hun bliver jo sulten, også inden det er puttetid igen. Om natten drikker hun meget mælk for tiden". Og selvfølgelig skal din datter have sin mælk, men det er faktisk vigtigt, at du nu skruer antallet af flasker ned. Det er vigtigt, at mængden af mælk nedsættes, så hun får plads til anden mad i maven og så hendes lyst til at spise andet end mælk øges.

Nu hvor hun er 7 måneder gammel, så vil det være passende med 4 flasker i døgnet og jeg vil anbefale at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at hun ikke længere skal have flaske midt nat, ligesom flaskerne formiddag og eftermiddag nu skal fjernes og i stedet skal der her erstattes af mellemmåltider.

Mit forslag til en dagsplan, ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, lidt frugtmos, evt. små bidder af en bolle med lidt smør, hvis hun virker til at have lyst til dette. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke have flaske først.

Frokost 11.30: Tilbydes kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller en middagsret fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Powernapper evt. eller den springes over.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, der suppleres også her med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende. ...


Annonce

... Udgangspunktet mere og mere den mad, som du selv spiser. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20 - tidspunktet varierer dog efter, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen

Sen aften 23-24: Drømmeflaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når din datter drikker meget mælk om natten, så er det fordi hun ikke spiser særlig meget om dagen - og når hun drikker meget mælk om natten, så tager det naturligt appetitten væk fra maden om dagen. Det er en rigtig dum cirkel. Derfor er du nødt til at holde igen med mælken, og dermed forsøge at holde dig til de 4 flasker, så der skabes plads til anden mad i maven. Og i takt med at hun spiser mere rigtig mad, så vil hun naturligt trives bedre med de 4 flasker... Har hun en overgang brug for en ekstra flaske, så er det helt okay, men prøv om du kan holde igen og prøv at komme væk fra tanken om, at hvis hun ikke spiser så meget, så skal hun have mælk i stedet.

Det gør ikke noget, om du giver hende hjemmelavet mad, færdiglavet mad, klemposer eller grød af ske osv. lige nu. Det vigtigste er, at du får mere rigtig mad i hende, så hun ikke behøver søge mælken så hyppigt og så hun gradvist vænnes til at spise mere rigtig mad og naturligt har lyst til dette :)

Sig også til dig selv, at det er bedre med lidt end ingenting. Det gør ikke noget, om hun kun spiser 4-5 skefulde, det er okay. Suppler med lidt i hånden, varier tilbuddet du giver hende, så hun får lidt forskelligt. Udnyt de tidspunkter, hvor hun tydeligt virker sulten til at give hende lidt mad. Giv hende også gerne klatkager, grødmuffins eller lignende og bare lidt glider ned, så er det godt. Det vil stille og roligt hjælpe og give mæthed og være med til at gøre, at hendes indtag af rigtig mad øges og indtaget af mælk naturligt nedsættes :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce