Annonce

Annonce

Brev:

4,5 år - vred og ikke blefri


25. august 2021

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

4,5 år - vred og ikke blefri

Hej Helen.

Vores datter på 4,5 år er efterhånden noget af en mundfuld. Ligeså sød, sjov og omsorgsfuld hun kan være, ligeså vred, urimelig og uadreagerende kan hun også blive.

Hun er heldigvis mest en glad pige, men konfliktniveauet er tiltagende. Vi oplever det kun herhjemme - i børnehaven og hos bedsteforældre og lign. sker konflikterne ikke i samme grad.
Desværre fylder udbrudende meget hos os forældre og vi sidder ofte tilbage med en følelse af: “hvad skete der lige der” “hvad gør vi forkert” og en generel tristhed over vores datters vrede.

Konflikterne opstår oftest når vi stiller krav til hende. Fx når vi skal ud ad døren (have tøj på, børste tænder og lign.) men også i situationer, hvor hun ikke får sin vilje. Hun ignorerer os og “hører ikke efter”, og når vi så tager fat i hende efter gentagne verbale forsøg begynder vreden og hun råber og skriger. Hun bliver virkelig vred og har svært ved at bryde ud af det igen. Herefter er det som om hun leder efter en ny konflikt, der kan optrappe situationen. Vi prøver både med tale, at anerkende hun er vred, tage hende ind til os og trøste, men når det ikke virker går vi. Vi siger vi har brug for en pause fordi vi ikke vil råbes af. Ofte bliver hun endnu mere vred og ked af det og løber efter os og siger undskyld. Bagefter ønsker hun dog ikke at tale om situationen - siger bare: “jeg var lidt sur nede i maven” eller “ jeg har også sagt undskyld”.

Det tærer på vores kræfter som forældre og de dage det er værst går vi nærmest bare og venter på/frygter næste ting hun nu bliver vred over.

Jeg er bange for vi ødelægger hende og overser et vigtigt signal - samtidig er jeg også godt klar over, at en del af adfærden er gemt forbundet med det at være 4 år.

Et andet konfliktområde er, at hun ikke vil lave afføring på toilettet, kun i bleen. Hun tisser på toilettet og ...


Annonce

... har gjort det siden januar cirka og sover heller ikke med ble om natten. Hun vil kun lave afføring herhjemme - ikke i børnehave eller hos folk hun ikke kender godt. Hun beder selv om at få ble på, men der går mange dage imellem - i en god periode gør hun hver anden dag, men lige nu går der 3-4 dage imellem og det påvirker også hendes humør, at hun går og holder sig.

Vi spørger sommetider om hun ikke skal have bleen på og lave lort, men hun afviser altid og bliver vred. Jeg synes det er svært hvor meget vi skal blande os, men generelt holder hun sig (i mine øjne) alt for længe. Det gælder også at tisse, hvor vi tit skal tvinge hende til at prøve og så kommer der en stor tissetår. Vi har prøvet at tale med hende om det, men hun vil helst ikke snakke om det. Hver gang hun beder om at få ble på, opfordrer vi til at prøve på toilettet, hvilket næsten hver gang bliver afvist. Hun har været oppe at sidde kortvarigt, men mere er det ikke blevet til.

Vi har lovet hende ALT i vores frustration, men intet virker. Vi har indført, at hun får ble på og står inde på badeværelset og laver afføring, så hun ikke forbinder det med at kunne lege, men noget der foregår på badeværelset for lukket dør. Vi smider lorten i toilettet og skyller den ud efterfølgende - det er dog ikke alle dage hun vil kigge på den. Hun vil gerne have bukser på imens hun laver afføring.

Har du nogle gode råd til at få hende helt blefri? Jeg synes efterhånden det føles helt forkert at have så stor en pige liggende på puslebordet og snart kan hun slet ikke være der længere.

Slutteligt skal det nævnes, at hun blev storesøster for halvanden måned siden, men at disse problemer alle var der inden da. Reaktionerne på lillesøster ser vi ikke længere, men vi er nu tilbage ved de “gamle” konflikter.

På forhånd tak.
Venlig hilsen
en frustreret mor med ondt i hjertet

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

11. september 2022 | Renlighed | 4 år, 1 mdr.

Laver lort i underbukserne

Kære Helen Vi oplever udfordringer i forhold til afføring herhjemme. Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2022 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til sur 3 årig

Hej Helen, Vi har Storesøster R. på 3 år og 10 måneder og lillebror H. på...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Stor forskel på om det er mor eller far der putter

Kære Helen Så er Laura allerede 4,5 - og alt går så fint. Vi har en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2022 | Opdragelse | 4 år, 9 mdr.

Opfølgning - fjollet 4-årig

Kære Helen Mange tak for din tilbagemelding vedrørende vores fjollede pige...

Læs hele brevet og Helens svar


10. juni 2022 | Opdragelse | 4 år, 6 mdr.

Overgearet 4.5 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da det igen kunne være rart med lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce