Annonce

Annonce

Svar: Favoritside (søvn) og skævhed


22. juni 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Niclas

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I allerede gør alt hvad I kan, hvilket er super godt - men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn lægges til at sove på ryggen, og at man drejer barnets hoved skiftevis til højre og venstre side. Barnets hovedknogler er så bløde, at de tager form efter hvordan barnet er lejret - og det er især de første 3-4 måneder, at I kan gøre en forskel. Derfor er det rigtig godt, at I sætter ind nu. Det er dog ikke sådan at løbet er kørt, når barnet fylder 4 måneder, så I skal ikke give op, men blot aktivt gå ind og hjælpe hende nu - præcis som I også gør :)

Det er super godt, at I lægger jeres datter så meget på maven som muligt. Når hun ligger på maven, er der ingen tryk på hovedet. I skal også medtænke, at hun kan ligge på maven, når hun ligger hos jer - på jeres brystkasse, hen over jeres lår, eller når I bærer hende i jeres favn, så kan hun også ligge på maven hen over jeres underarm. Så hun igen og igen har så lidt tryk på hovedet som muligt - også hos jer.

Det er også vigtigt, at I medtænker brug af skråstol, autostol og lignende. Når hun sidder i sådanne stole, så vil der naturligt også være et vist tryk på hendes hoved. Autostolen er naturligvis nødvendig, når I kører bil. Men den bør kun bruges under bilkørsel, og hun bør ikke være i en autostol, når I er hjemme, eller når I handler eller lignende. Og en skråstol kan helt undværes, og i stedet kan hun så ligge på maven enten hos jer eller på gulvet :)

Det er super godt, at I forsøger at få hende til at kikke til højre og på den måde igen og igen drejer hende væk fra at kikke til venstre. Det er super godt, at I er opmærksomme på, hvordan I holder hende, når hun får flaske, ligesom det er vigtigt, at I forsøger at stimulere hende fra venstre side, har forsøgt at flytte sengen osv. osv. Alt sammen helt rigtigt.

Det er også godt og vigtigt at få udspændt de nakkemuskler og sener, som lyder til måske at være lidt ...


Annonce

... stramme. Det er vigtigt at hjælpe hende med at få mere bevægelighed i nakke, skulder osv. Derfor er det rigtig godt at I går til osteopati med hende, og at I også hjemme forsøger med forskellige øvelser flere gange dagligt.

I kan sagtens forsøge at flytte hendes seng igen for at se om det vil ændre noget. Måske vil hun krybe op i et andet hjørne og derfor begynde at kikke den rigtige vej. Det er svært at vide, I er nødt til at prøve jer lidt frem.

I skal hele tiden - døgnets 24 timer - være opmærksomme på, hvordan I kan placere jeres datter, så hun ikke får mulighed for at se til sin foretrukne side, men hjælpes til igen og igen at kikke til hendes ikke-foretrukne side (hos jer højre :)) Og det vil højst sandsynligt være nødvendigt at I går ind og ændrer på hendes hoved, når hun sover. Det er også fint at forsøge med både sok og stofble...:)

Med hensyn til Doomoo sidekilepuden, så anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke hjælpemidler til børn med lejringsbetinget skævhed af kraniet. Sundhedsstyrelsen skriver: "Sundhedsstyrelsen fraråder brug af hjælpemidler som puder, kiler og lignende, når barnet sover. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af hjælpemidler, der sælges til forebyggelse af lejringsbetinget skævt kranie". Citat "Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved", sst. 2011.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ud fra dette vil jeg derfor anbefale jer, at I bruger kilepuden om dagen, når jeres datter er vågen. Hvis I ønsker, at hun skal sove i den, så brug den kun til dagslure, hvor I hele tiden kan have hende under opsyn, og brug den ikke om natten :)

Ved meget svære tilfælde af lejringsbetinget skævhed af kraniet, så kan barnet henvises til børneafdeling, hvor man kan vurdere om særlig behandling vil være nødvendig. Man kan blandt andet behandle børn med en hjelm (starband). Behandling med hjelm startes ofte op, før barnet fylder 6 måneder, og det ordineres som sagt normalt af børnelæge eller speciallæge.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce