Svar: Kløjes i maden
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt, at børn først omkring 8 måneders alderen begynder at kunne bevæge kæberne op og ned og dermed begynder at kunne tygge - nogle børn kan lidt før og andre lidt senere, men det skal nok komme:) Og øvelse gør mester :)
Derfor er det rigtig godt, at du giver din datter mad i hånden, som hun selv kan sidde med. Det stimulerer hende mundmotorisk og hun får naturligt træning i at bruge sine læber, tunge, kæbe osv. ligesom det også giver hende træning i hvor langt ind i munden, hun kan stikke f.eks. et stykke kogt broccoli eller en rugbrødsbjælke uden at brækrefleksen stimuleres.
Det er også rigtig godt, at du er begyndt at give hende grovere grøntsagsmos. Det vil sige, at du f.eks. kan gøre mosen grovere ved at begynde at mose den med en gaffel i stedet for at blende den, ligesom tilsætning af kød, fisk osv. også vil være med til at give mosen mere bid - og derfor vænne hende til at maden skal bearbejdes mere i munden og derfor tygges mere. Det lyder det som om, at du gør, så bliv endelig ved med dette, også selvom hun ikke tygger det særlig meget endnu :)
Og så vil det være rigtig godt, hvis du begynder at tilbyde hende små bidder af forskellige fødevarer. Det kan f.eks. være små bider af indmaden af en frikadelle, små brødhapsere med smørbart pålæg, eller det kan være godt kogte pastaskruer skåret ...
... i halve eller mindre stykker. Så hun også på den måde vænnes til at få mad ind i munden, som kræver lidt mere tyggemodstand.
Du må derfor gerne give hende brød. Det kan være 1/2 bolle med smør og ost, måske også med lidt frugtmos. Det kan også være rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg som f.eks. leverpostej, makrel i tomat eller måske lidt grøntsagsmos. I begyndelsen skal hapserne være mikrosmå, men stille og roligt kan du gøre dem gradvist større i takt med at hun vænner sig til at tygge maden mere :) Vælg rugbrød uden kerner og som er lidt naturligt blødt i det, men som stadig har lidt vægt i hånden, når du holder det. Det er tegn på, at brødet indeholder fibre, uden at der er hele kerner.
Det kan også være en god idé, at du adskiller mad, som skal tygges, fra mad, som skal synkes. Altså at hapserne giver du hende ind i munden med dine fingre eller lader hende selv sidde med, hvor den mad, som du tilbyder på en ske er mere cremet og lind. Så du via måden du serverer maden på også hjælper hende til at finde ud af, hvorvidt hun bare kan synke maden eller om hun får noget i munden, som kræver lidt mere tygning :)
Så - i takt med at hun øver sig og træner det at tygge, så kommer forståelsen for, at visse fødevarer kræver lidt mere arbejde i munden, før det kan synkes :)
Håber dette hjælper jer lidt videre på vej :)
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.