Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke have mad - episode 2


23. maj 2021

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Oscars mor

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :) Og hvor er det godt gået! I er nået rigtig langt, der er faktisk sket store ændringer hos jer, og det er super godt!

I forhold til antal af flasker, så tænker jeg umiddelbart, at det er flasken om eftermiddagen, som skal fjernes, og her kan din dreng tilbydes et lidt større mellemmåltid i stedet. Og når han så bliver 8-9 måneder, så vil jeg anbefale dig, at du begynder at tilbyde ham et godnatmåltid, som så forhåbentlig vil kunne mætte ham så meget, at han ikke længere behøver flaske tidlig morgen - og faktisk heller ikke vil behøve de to flasker, som han får om aftenen lige nu med kun én times mellemrum.

Det vil sige, at lige nu kan flaskerne ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften og når han bliver 8-9 måneder, så kan flaskerne ligge før middagslur, aften og sen aften og efter midnat skal han så ikke have yderligere mælk...

En dagsplan, som I kan arbejde hen imod, ser derfor således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre

Morgen: Havregrød, vand af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres stadig med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være rester fra aftensmaden eller en middagsret fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Hvis han har sovet korte lure så er det helt okay, at han tilbydes en powernap her :)

Aften: Udgangspunktet mere og mere familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Mad med mere og mere bid. Der er mad til hånden, som han selv sidder og gumler og gnasker sig igennem. Der er også små hapsere, som han øver sig i at spise selv. Og så er der også stadig grøntsagsmos med kød eller fisk, som gives med ske. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv. Gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød og vand af kop - og får børstet tænder (hvis han har tænder)

Flaske og puttes til natten

Sen aften: Drømmeflaske og sover videre indtil næste ...


Annonce

... morgen tidligt, hvor han lige nu stadig tilbydes flaske, men den trappes ud i 8-9 måneders alderen... :)

Jeg har med vilje ikke sat tidspunkter på denne plan, fordi jeg fornemmer, at det måske vil stresse lidt, da han ikke altid følger tiderne - og det er helt okay. Det er dog super godt, hvis du nogenlunde kan holde fast i spisetiderne, så hele dagen ikke skrider for jer, selvom han nogle dage sover kortere lure og andre dage lidt længere lure :)

Med hensyn til type 1 og type 2, så er type 1 en fuldgyldig erstatning. Det betyder, at barnet kan leve udelukkende af denne og den gives som alternativ til modermælk.

Type 2 er en tilskudsblanding, hvilket betyder, at den give som tilskud til anden mad, altså tilskud til skemad og familiemad. Det betyder også, at den tidligst kan gives fra 6 måneder.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tilskudsbladinger adskiller sig fra modermælkserstatninger ved, at de kan have et højere indhold af f.eks. protein og visse mineraler - f.eks. er jernindholdet ofte højere i tilskudsblandinger. I følge Sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at anbefale tilskudsblandinger frem for modermælkserstatning, da barnet fint kan få dækket behovet for f.eks. jern via en almindelig varieret kost, som indeholder kød, indmad, grovere grøntsager og andre lignende kilder til jern.

Det lyder som om, at din venindes baby trives fint på type 1, og at din dreng trives godt med type 2, og der er ingen grund til at ændre noget, som fungerer :) Din dreng får blandt andet lidt ekstra jern, og da han generelt er småtspisende, så sker der jo ikke noget ved det. Men det er ikke noget han skal have, blot fordi han er blevet 6 måneder. Hvis han lige så gerne vil drikke type 1, så kan du også give ham det.

Du skal være opmærksom på, at når han kommer ned i mængde og drikker mindre mælk, så skal han tilbydes d-vitamindråber. Det gælder alle børn, uanset om de får modermælkserstatning eller tilskudsblanding - børn som indtager mindre end 800 ml modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml skal tilbydes vitamin tilskud dagligt.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående videre - rigtig meget held og lykke fortsat, og bibehold endelig den gode gænge, og alt det du har fået skabt! :)

Rigtig god pinse!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce