Annonce

Annonce

Svar: Vågner mange gange i løbet af en lur


19. maj 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille datter og hendes rytme :)

Der kan være flere grunde til, at jeres datter ofte vågner op efter 20-30 minutters søvn og skal hjælpes videre ind i søvnen. Og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Der er ingen tvivl om, at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med hende netop nu. Netop omkring 6 måneders alderen oplever mange forældre en lidt svær periode og det er helt naturligt, at hun kan sove ekstra uroligt. Hun øver sig motorisk rigtig meget, triller omkring, drejer om sin egen akse, får fat i sine fødder, forsøger at krybe osv. Og hun øver sig både om dagen og om natten. Hun får sig lagt i stillinger, som hun endnu ikke selv mestrer at komme væk fra, og hvor hun har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt igen.

Hun oplever også verden meget mere bevidst nu. Hun er meget mere opmærksom, ser rigtig mange ting, suger til sig af indtryk. Hun er bevidst om, hvorvidt hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos dig, far eller en fremmed (f.eks. en bedsteforælder) og hendes drømmeaktivitet er stor. Alt hvad hun oplever om dagen skal bearbejdes, når hun sover, og hun kan derfor om natten godt både klynke, græde, ligge og småpludre, smile osv. Det foregår mere eller mindre i søvne, men giver dog urolig søvn.

Hendes søvn ændrer sig også lidt hele tiden. Gradvist begynder hendes søvn at indeholde flere stadier og ofte vil hun skifte fra et søvnstadie til et andet med 20-45 minutters mellemrum - og nogle børn har rigtig svært ved at skifte stadie og vågner derfor op - selvom de tydeligt har brug for at sove videre. Og her har de så brug for en beroligende hånd, kærtegn eller at man måske triller dem en tur så lang i barnevogne, at de passerer det første stadieskift og derefter så måske bedre kan sove et længere søvnstræk.

Derudover så spiller jeres vaner og rutiner også ind på hendes søvn - både hendes evne til at overgive sig til søvnen, og hendes evne til at komme videre i søvnen på egen hånd. Det vil f.eks. være rigtig godt, at hun får flaske, som en fast del af sit putteritual, men det er vigtigt, at hun ikke falder i søvn med sin flaske i munden. Det er på samme måde vigtigt, at hun falder i søvn der, hvor I ønsker, at hun skal sove. Og altså ikke falder i søvn i jeres favn, hvis I gerne vil have, at hun skal kunne sove i sin seng eller barnevogn. Det er derfor vigtigt, at I flytter hende fra jer, før hun sover helt, så hun når at registrere, hvor hun er puttet.

Når jeres datter skifter søvnstadie, så ...


Annonce

... vil hun registrere, at alt er, som da hun faldt i søvn. Det betyder, at hvis hun er faldet i søvn i jeres arme og er flyttet sovende over i sin seng, så vil hun vågne op, opleve at hun ligger et forkert sted og vil så ikke kunne komme videre i søvnen, før I atter tager hende op i jeres arme. Det er derfor vigtigt, at I flytter hende fra jer på det tidspunkt, hvor hun registrerer, hvor hun bliver puttet, men er træt nok til at kunne sove videre med kærtegn, beroligende ord, trille tur eller lignende.

Og så spiller hendes indtag af mad naturligt også ind på søvnen. Det er vigtigt, at hun er mæt nok til at sove, og nu hvor hun bliver 6 måneder, så må I meget gerne øge hende til 3 måltider dagligt og gradvist også begynde at tilbyde hende mellemmåltider formiddag og eftermiddag. Det betyder, at en dagsplan i 6 måneders alderen stille og roligt vil komme til at se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre, indtil dagen begynder, og I står op

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop. Dette måltid må I gerne begynde at introducere nu, så hun vænnes til 3 skemåltider dagligt.

Formiddag 9-9.30: Tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop. Dette måltid må I gerne begynde at introducere, når de tre skemåltider dagligt fungerer.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt øllebrød eller lidt grøntsagsmos. Der begyndes i 6 måneders alderen med kød eller fisk i grøntsagsmosen. suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop. Dette måltid introduceres også når de 3 skemåltider dagligt fungerer godt.

Flaske og puttes evt. til en ekstra powernap - det kan også være, at den kan springes over. Du nævner, at hun ofte sover 2-3 lure dagligt og det er rigtig fint, at der i en overgangsperiode kan være brug for en ekstra lille lur her.

Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 - tidspunktet kan variere lidt efter, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure dagligt og hvornår hun er stået op fra sin sidste lur

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover videre

Jeg håber, at ovenstående giver lidt forklaring og også giver lidt idé om, hvad der måske spiller ind hos jer, og hvad I kan arbejde videre med nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce