Annonce

Annonce

Svar: 8 måneder pige drikker ikke nok mme


16. maj 2021

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og hendes manglende mælkeindtag, jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er rigtig svært, når børn pludselig vælger mælken fra - men det er der nogle børn, som gør. Amningen har ikke fungeret, din datter har aldrig været glad for modermælkserstatning, og det lyder som om, at du har forsøgt alt, hvad du kan. Men hun afviser mere og mere, og det bliver sværere og sværere... og så må det jo et eller andet sted være sådan :) Du kan ikke tvinge hende til at tage imod flasken, og heldigvis er hun ved at være så gammel nu, at hun godt kan få sit behov for jern, calcium, vitaminer osv. dækket på anden måde. Og væskebehovet kan også dækkes via vand af kop. Så ro på...

Jeg synes ikke, du skal holde igen med indtaget af skemad og mere rigtig mad. Det er rigtig fint, at du har gjort det, for på den måde at sikre lyst til flasken, men når hun nu afviser flasken helt, så giv hende den mængde mad, som hun gerne vil have.

Jeg vil anbefale dig, at du laver hendes grød og mos med modermælkserstatning, så hun på den måde sikres mælk. Du kan også komme mme på frugtmos og servere det som en gammeldags frugtgrød med mælk, det kan også være en måde at øge hendes indtag af mælk lidt.

Derudover vil jeg anbefale dig, at du bruger tilskudsblanding, altså type 2, da dette indeholder mere jern, hvilket jeg tænker vil være en fordel, når hun ikke drikker flaske. Det vil være med til at sikre, at hun får lidt ekstra jern ud over det, som hun naturligt får via maden, som hun spiser.

Jern sikres ved at tilbyde hende grovere grødtyper, kød, fjerkræ og fisk ved så mange måltider som muligt samt modermælkserstatning, hvor du har mulighed for det.

Når hun bliver 9 måneder, så må hun begynde at få lidt surmælksprodukt som f.eks. sødmælksyoghurt og A38 (3.5%). Hun må få 50 ml, og det kan øges til 100 ml frem mod 12 måneder. Derudover må hun fra 9 måneders alderen også gerne begynde at få en lille smule sovs (igen max 50 ml), men det hele tæller med.

Jeg kan ud af din dagsplan se, at du lige nu ofte når op på ca. 300 ml mme i døgnet og også giver hende ost. Det er super godt, for ost er også en vigtig kilde til kalk. Jeg tænker, at hvis du kan nå op på ca. 400 ml mælk/mælkeprodukt i døgnet, så vil hun være dækket okay ind - og det vil du lettere kunne, når hun bliver 9 måneder, fordi hun der også kan få lidt surmælksprodukter. Tiden arbejder altså lidt for jer...

Det er super godt, at I skal forbi lægen i morgen. Jeg synes, du skal tale med lægen om, hvorvidt din datter vil blive dækket tilstrækkeligt ind, hvis du som jeg nævner, kommer op på ca. 400 ml. Tal med lægen om, hvorvidt hun kan have behov for ...


Annonce

... calciumtilskud. Børn som af en eller anden grund ikke drikker mælk eller får mælkeprodukter anbefales et dagligt tilskud calcium på 500 mg fra 1-års alderen. I det første leveår dækkes behovet via modermælk eller modermælkserstatning - men da din datter jo ikke får bryst eller flaske, så vil hun måske have behov for et tilskud allerede nu, altså med mindre du kommer op på en tilstrækkelig mængde... Calciumtilskud findes blandt andet som brusetabletter.

Og så skal hun også have D-vitamin dagligt. Det gives som dråber.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske med 100 ml mme - så længe du kan få hende til at tage imod denne flaske, er det en rigtig god prioritering.

Morgen 7.30-8: Havregrød, lavet med mme, kom gerne lidt frugt på som topping, da det kan fremme optagelsen af jern. Vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ostehaps eller anden gnave ost, ½ hårdkogt æg, vand af kop.

Forsøg som nu med lidt frugtmos med mme, så det er serveret som en gammeldags frugtgrød med mælk.

Puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 13: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, meget gerne kød- og fiskepålæg, og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk - mosen lavet med mme som nu.

Prøv evt. at blende lidt banan eller jordbær med mme, så det bliver til en milkshake i håb om at hun så måske vil drikke det af kop eller glas.

Puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, lavet med mme. Vand af kop. Kan når hun bliver 9 måneder også tilbydes ½ dl. tykmælk med lidt rugbrødsdrys, frugtmos eller lignende.

Aften 17.30-18: Udgangspunktet er familiemaden, som nu - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Brug f.eks. revet ost over maden eller giv lidt gnaveost i hænderne. Giv mad i stykker og suppler meget gerne med grøntsagsmos, der er lavet med mme. Må fra 9 måneders alderen gerne begynde at få lidt sovs, som indeholder mælk.

Giv hende flaske - hvis hun vil have det. Eller prøv med f.eks. lidt vælling af en kop, hvis hun bedre kan lide smagen af dette. Vælling tæller med i mælkeregnskabet. Puttes herefter til natten ca kl 20 og sover så som nu til næste morgen tidlig, hvor du lige nu vækker hende for at give hende den flaske, som hun indtil videre accepterer...

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært, og jeg forstår til fulde din frustration. Hold dog fast i, at lillesøster trives og udvikler sig i rigtig god retning. Hun er glad, aktiv, sover godt - hendes vandladninger er mindre end de har været, men hun har stadig våde bleer, og hendes mave fungerer godt.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre og at det giver ro med på vejen. Og held og lykke med lægeundersøgelsen og samtalen i morgen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce