Annonce

Annonce

Brev:

Søvn, bryst og baby


11. april 2021

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Søvn, bryst og baby

Hej Helen,

Jeg skriver med et spørgsmål om min skønne datter på knap 9 måneder. Hun er glad, nysgerrig, aktiv og motorisk ret fremme i skoene, hun kravler og rejser sig op af alting. Hun har altid været en stor pige: hun var 4200 g ved fødslen og ved 8 måneder vejede hun knap 11 kg. Hun er lillesøster og meget nem, mild og sjov om dagen - en rigtig 2'er.

Jeg startede på arbejde, da hun fyldte 8 måneder, så nu er far på barsel. Det går så fint om dagen, på trods at jeg arbejder en del hjemme pga. corona. MEN vores udfordring er aftenerne og nætterne, da hun er meget glad for amning og mor, og det er svært for far at tage over. Hun er simpelthen rasende, hvis han prøver, og skriger helt vildt - og det er både i løbet af aftenen og om natten. Det stopper, så snart jeg kommer til hende. Jeg vil selvfølgelig gerne have mere sammenhængende søvn nu hvor jeg arbejder, og far vil gerne kunne tage hende om natten også.

Hun bliver puttet ca. kl. 19.00 og falder hurtigt i søvn - først bad, så bog, liggende amning, og så puttes hun i slyngevuggen og sover efter max fem minutters shhh og hånd på maven. Hun kommer over i min seng, når jeg går i seng, men hun kan have mange opvågninger i løbet af aftenen indtil jeg går i seng. Hun sover til mellem 6 og 7 næste morgen, men hun er begyndt at have flere opvågninger om natten og sove meget motorisk uroligt, hvor hun kravler rundt i sengen og sætter sig op.

Hun falder hurtigt til ro, hvis hun får bryst - men jeg prøver at holde igen og give hende en sut istedet. Hun har aldrig rigtig sovet i egen seng udover slyngevuggen, hun var lidt motorisk urolig som spæd og nærheden har givet hende meget ro. Hun sov stort set kun i vikle de første fire måneder, før hun lærte at sove i barnevogn - hvilket går fint om dagen nu. Da storebror på 4,5 år altid er stået utrolig tidligt op, har far og jeg stort set sovet opdelt hele lillesøsters liv, så han kunne taget storebror om morgenen, og jeg kunne sove lidt længere med lillesøster.

Hun ...


Annonce

... er - som vægten indikerer - meget glad for mad. Jeg fuldammede til hun var knap 6 måneder, men hun har altid ammet meget hyppigt, ca. hver 2. time om dagen og 2-4 gange om natten. Overgangsperioden til mere fast føde er gået fint, vi har kørt BLW, da hun ikke ville mades, og nu spiser hun tre hovedmåltider (morgen-middag-aften) og 2-3 mellemmåltider (formiddag, eftermiddag, nogle gange sen eftermiddag). Jeg ammer hende inden jeg tager på arbejde kl 8., til sengetid kl. 19. og stadig 2-4 korte amninger i løbet af aften og natten.

Vi har haft prøvet at skifte rundt på nætterne og lade far tage hende efter amning kl 22 nogle nætter, men hun blev simpelthen så rasende og ulykkelig at vi har sat det lidt på pause igen. Hun har en del separationsangst ift. mig lige nu, som sikkert både hænger sammen med alderen og at vi lige har skiftet rundt på hendes hverdag. Istedet er vi begyndt at sove sammen, så hun vænner sig til at far også er der om natten. Men vi mangler lidt strategien frem:

- hvordan får vi hende vænnet af med amninger, og vænnet mere til far? Skal vi først satse på egen seng og så far? Selv føler han, at nærheden er det, der kan få hende til ro, når det lykkes ham, så måske er det væk med amninger og så far, og så seng senere? Vi har altid brugt sutteklud, men det har ikke den store interesse, og vi har prøvet at introducere flaske af flere omgange, hun er ikke specielt interesseret og spiser max 20 ml. - hvis hun ville tage den, ville jeg være indstillet på at stoppe amningen i den gode søvns tjeneste. Men det handler nok om meget mere end sult!

Vi kan godt se at vi nok har skabt nogle uhensigtsmæssige vaner og søvnassociationer for hende, omvendt har vi jo gjort hvad vi kunne for at give hende ro og tryghed, og for selv at hænge sammen, når storebror nogle gange står op kl. 4. Storebror var fuldstændig modsat og har altid sovet for sig selv, så vi er lidt på glatis her, men vil gerne have et par gode råd med på vejen.

Mange hilsner,

Den trætte mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce