Svar: Begynde mad når maven bøvler?
Kære Christina
Tak for dit fine spørgsmål omkring opstart af skemad, når jeres dreng har haft flere maveproblemer:)
Det anbefales, at du starter tidligst, når jeres dreng er 4 mdr (17 uger) og senest, når han er 6 måneder. Og da han fuldammes og lyder til at stortrives på mors mælk, så anbefales det, at du starter så tæt på 6 måneders alderen som muligt. Det vil naturligt gøre, at hans tarmsystem modnes lidt mere, så når han begynder, vil du kunne gå lidt hurtigere frem - og derudover er det vigtigt, at du forsøger at lægge mærke til hans andre signaler på at være parat.
Han skal være fysiologisk parat, hvilket betyder, at det f.eks. er godt, hvis maven fungerer - det vil sige, at han har masser af prutter og gang i maven :) Du vil ofte også se, at han begynder at savle mere, og så er det også vigtigt, at han er i stand til at holde hovedet selv og kan dreje hovedet bevidst efter skeen og også åbne munden bevidst, når du giver ham skeen, f.eks. når han får sine d-dråber.
Han skal være mentalt parat, og det betyder, at han skal interesserer sig for maden, som du f.eks. spiser. Når han sidder på dit skød, så kan du fornemme, at han følger din mad med øjnene, smasker, måske prøver at række ud efter den, fordi han synes det virker spændende.
Derudover vil du ofte opleve, at det bliver sværere at mætte ham med din mælk. At han begynder at melde sig hyppigere, gerne vil spise hyppigere af brystet, f.eks. begynder at melde sig ekstra om natten - og i første omgang er det ofte en god idé at lægge ham hyppigere til, så du øger din mælkemængde, og når dette så ikke viser sig til strækkeligt, så er det godt at tilbyde lidt på en ske.
Når du begynder, så vil jeg anbefale, at du starter ganske stille og roligt op. Det vil være fint at tilbyde ham lidt grød eller mos til frokost, og det vil i starten være ganske små skefulde, blot smagsprøver. Du skal stadig amme ham som du ...
... plejer at gøre, så skemaden kommer ud over den vanlige mængde mælk, som han plejer at få. Måske kan du starte, når han er 5.5 måned, og så kan du bruge 7-10 dage på at øge hans indtag og når han kan spise ½ dl. uden problemer, så kan du give ham ½ dl. frokost og aften, så han både får grød og mos. Stadig skal du give ham skemaden ud over hans vanlige mælkeindtag.
Hvis du gerne vil skåne hans mave lidt ekstra, så kan du med fordel malke ud og lave hans grød og mos med din mælk i starten. Det behøver du ikke gøre hele tiden, men i starten kan det nogle gange hjælpe, så forskellen mellem skemaden og den mælk, som han er vant til at få, naturligt er mindre.
Det vil også være en god idé, at du forsøger at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemaden først, sammen med lidt vand af kop (som du også kan koge og afkøle i starten hvis du vil skåne hans mave yderligere) og så amme ham, før han skal sove. På den måde skaber du god plads i maven til både skemad og mælk og giver ham gradvis tilvænning. Og når han så bliver 6 måneder, så kan du også tilbyde ham morgengrød, så han få skemad 3 gange dagligt og gradvist også begynde at introducere mellemmåltider.
Mængden af skemad til hvert måltid øger du gradvist, og det er bedre, at du giver ham f.eks. ½-¾ dl. tre gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Det giver både mulighed for at variere hans indtag, så han får flere forskellige former for grød og mos og dermed forskellige næringstoffer, men det giver også stadig plads til mælk i maven, samtidig med at hans mave skånes lidt mere, når maden er fordelt ud over dagen, og han ikke spiser en kæmpe portion på en gang.
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem fra de første smagsprøver og til jeres dreng er 18 måneder gammel. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave 3. udg. 2. opl. 2019.
Rigtig meget held og lykke og god appetit, når I kommer så langt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger