Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner - dag, aften og nat


7. januar 2021

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Emmas mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen, har haft glæde af de svar, som jeg har givet andre forældre, og nu selv har fået lyst til at skrive :)

Når jeg læser din beskrivelse af Emma, hendes dagsrytme og de ting I har forsøgt, så lyder det som om, at I er på rette vej. Når det er rigtig svært for Emma at blive puttet, så hænger det højst sandsynligt sammen med de øreproblemer, som hun har haft. Hver gang hun har ligget ned, så har det give smertejag fra ørene, og selvom ørelægen har clearet hende nu, så sidder erfaringen i kroppen. Derfor kan hun stadig græde og protestere over at blive lagt - både dag, aften og nat...

Det er super godt, at I er væk fra amningen om dagen og holder fast i, at hun godt kan puttes uden brystet her. Det har hun lært og hun accepterer fint at blive puttet uden bryst og favn om dagen. Det er også rigtig godt, at I har fjernet amningerne om natten, selvom det naturligt stadig er svært for hende at undvære mælken her - både fordi det har været trygt og dejligt for hende, men også fordi det har lettet på trykket i ørene og dermed fjernet smerten - men de to amninger som hun tilbydes lige nu dækker fint hendes behov for mælk. Og det er helt okay, at I holder fast i, at efter midnat skal hun ikke længere ammes.

Det er også rigtig godt, at far tager over for han dufter ikke af mælk og kan derfor give en anden ro end mor kan. Det fungerer faktisk okay, når far holder hende i armene, hjælper hende til ro og putter hende - det går i hvert fald hurtigere og lettere, end når mor gør det - og amning spiller naturligt ind her.

Når det er sagt, så lyder det dog også som om, at Emma er en pige, som har brug for at lukke lidt overskudsenergi ud, når hun skal sove. Og sådan er der nogle børn, som har det. De er ikke rigtigt kede af det, men klynker, brokker sig, smågræder lidt hver gang de skal sove - det er som om, at de er nødt til at "klage sig lidt", før de kan overgive sig til søvnen, men når de først de sover, så sover de faktisk godt. Det kan derfor ses som en måde at lukke overskudsenergi ud, før de er parate til at koble helt fra og falde i søvn. De fleste børn vokser fra det, og der er som sagt ikke tale om ulykkelig gråd i denne situation, snarere klynk, overtræthed og lidt protest mod søvnen, selvom de tydeligt er trætte. Jeg tolker det som dette, ud fra det du fortæller...

Om dagen vil jeg anbefale, at I sætter hende op i barnevognen og triller tur, når hun skal sove. Det har I hidtil gjort, og det er super godt. Jeg vil dog anbefale, at I lader hende blive siddende og ikke lægger hende ned, før hun er faldet i søvn. Netop for at undgå, at hun bliver så ked af det og protesterer så meget. Hu små gene sidde halvt op og falde i søvn og kan så lægges ned, når I fornemmer, at det kan gøres uden for meget gråd og protest. Jeg tænker, at det vil kunne vænne hende til en ny erfaring om, at det faktisk er okay at ...


Annonce

... sove i barnevognen og generelt helt okay at falde i søvn igen. Så uanset om hun sidder glad og nysgerrig, følger med eller om hun er tydeligt træt og parat til at sove, så skal hun ikke lægges ned, før hun er faldet i søvn.

Det er også en god idé at indføre en putteklud, evt. koblet til den sut, som hun en gang imellem accepterer i sin barnevogn. Det kan være den nussekanin, som I allerede forsøger jer med, men det kan også være en aflagt t-shirt af mors eller fars, da det i sig selv kan give ekstra tryghed... Den vil kunne fungere som trøst og ro og på sigt erstatte bryst og favn, og så kan den følge med i vuggestuen, når hun skal starte der og være et bindeled mellem hjem og vuggestue, samtidig med at den til den tid vil kunne gøre afstanden mellem jer lettere. Det vil være en rigtig god substitut for brystet, som hun stadig savner, selvom hun jo ammes to gange dagligt :)

Nussekaninen eller kluden skal følge hende hele dagen igennem. Den skal være med, når I sider i sofaen, når I triller tur i barnevognen, når hun er træt, når hun er ked af det, når I kører i bil osv. Den skal være en fast del af hverdagen og det der foregår, så den på sigt bliver noget hun knytter sig mere og mere til. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at kunne bruge f.eks. en klud eller bamse, men der er intet i vejen for at I forsøger at introducere dette allerede nu - det forklarer dog, hvorfor hun ofte kaster den fra sig og ikke viser interesse i at bruge den eller ville knytte sig til den... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Måske skal I også se lidt på puttetidspunktet. Det gennemsnitlige søvnbehov ligger mellem 13.5-14 timers søvn i døgnet, når man er omkring 1 år gammel, og jeres datter sover i løbet af dagen 2 lure af tilsammen 2.5 time, hvilket betyder, at hendes nattesøvn skal vare 11-11.5 time. Da hun står op kl 06.30, så betyder det at hendes puttetidspunkt ligger mellem 19-19.30.. men der er jo tale om et gennemsnit, så nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre og måske vil hendes puttetidspunkt skulle ligge lidt senere f.eks. 19.30-20. Sover hun nogle gange en længere middagslur, så vil puttetidspunktet også skulle ligge senere... Så ved at putte hende lidt senere, vil I måske også opleve, at hun vil have lettere ved at overgive sig til søvnen. Det er i hvert fald også en overvejelse værd, og det kan gøre en forskel, så det ikke trækker unødigt ud, der er naturligt forskel på om I skal bruge f.eks. 45 minutter eller 15 minutter på at putte... :)

Dagsrytmen ser som sagt rigtig fin og alderssvarende ud, og måden I forsøger at hjælpe Emma på lyder meget fin. Ud over sygdom, rytme osv. så er der naturligt også alder, udvikling mv, som spiller ind, og på mange måder tænker jeg, at tiden også vil arbejde lidt for jer, hvis det kan give lidt ro at vide det :)

Jeg håber, at mine tanker kan hjælpe lidt videre på vej og om ikke andet give lidt idé om, hvad der spiller ind hos jer :) Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce