Brev:
Håndtering af fortvivlelsesanfald og mareridt
Kære Helen,
Vi er forældre til en dreng, O, på 22 mdr. Vi oplever at han har meget voldsomme fortvivlelsesanfald og mareridt som ofte ender ud med at O ryster og ikke kan geare ned igen. Vi har brug for vejledning og råd i forhold til vores håndtering af disse situationer.
Fortvivlelsesanfaldene oplever vi blandt andet når vi siger nej til O. Vi er meget anerkendende overfor hans følelser og gør meget ud af at sætte ord på dem for ham, kort og præcist. Sætningerne starter som regel med: "Jeg tror, du bliver så ked af det/vred, fordi (...)". O kan sige ja og nej og har ellers et begyndede sprog, som især vi forældre forstår ("mama" (vand), "boj" (bold), "a bi" (bil), "at" (tak), osv.). O er ørebarn og har fået lagt dræn af flere omgange og har utallige mellemørebetændelser bag sig. Derfor er det vigtigt for os, at vi hjælper ham med at få følelserne beskrevet. Vi er sammen med ham når han bliver fortvivlet og går aldrig fra ham. Mens det står på tier vi stille, men siger indimellem: "Det er okay.", "Jeg/vi er her." og "Såså.". Denne situation har vi nemmest ved at håndtere da det er naturligt for os at han reagerer på at han får et nej til noget han rigtig gerne vil.
Derimod er der situationer, vi synes er svære at håndtere. Det er f.eks. når han skal hentes i vuggestuen. Med det samme han får øje på en af os reagerer han enten ved at løbe væk fra os eller ved at kaste sig på gulvet. Et par gange har mor sågar oplevet at O har slået eller skubbet et barn når han har fået øjenkontakt med hende. Efterfølgende er det en kamp at få jakken på ham og når den endelig er på er vi ofte nødt til at bære ham (der er dage, hvor det lykkes at holde ham i hånden og at han selv går) helt ud til klapvognen for at han ikke løber fra os. Det gør os utroligt berørte at afhentningen ofte bliver en negativ oplevelse. Vi føler os meget sårbare i den her situation da vi er udenfor hjemmet. Det er svært for os at få O til at falde til ro og hvis vi ikke holder ham løber han væk fra os og det bliver til en leg, som vi ikke vil være en del af.
Udover disse situationer ender tøjskiftning også tit kaotisk. O er opsat på altid at have strømper på og hvis de f.eks. er blevet våde kan han blive meget ked af det, hvis vi tager dem af og vi skal helst have et nyt par klar med det samme. Derudover kan O blive meget ked af det når vi tager hans nattøj af. Det virker ikke til at han nødvendigvis vil have nattøjet på igen. Vi oplevede det for et par dage siden, hvor han var blevet dybt ulykkelig (han rystede) da vi ville give ham rent tøj på. O endte med at gå ud i ...
... vasketøjskurven og samlede en trøje op som vi til sidst gav ham på (dette var altså ikke nattøjet). Herefter blev han roligere igen.
De sidste par nætter er han vågnet (vi tror det er af mareridt) og har grædt voldsomt. Denne situation er i sig selv ikke ukendt fra os, da vi har oplevet O have mareridt mange gange før, men det er nyt for os at han vil have tøj på for at blive rolig. Den første nat stampede han rundt i huset og græd. Vi forsøgte at berolige ham som vi plejer, men vi ved også at de her opvågninger tager tid for ham. Han endte med at samle fars bukser op fra gulvet og ville have dem på overkroppen (en arm i hvert ben). Det fik han og han havde dem på da han skulle sove igen. Anden nat vågnede han på samme måde og gik rundt og sagde: "a bu" (det kalder han tøj og sko). Mor fandt en af O's egne t-shirts som han fik på, men han ville også have bukser på. Da han fik det på blev han roligere igen, ville sidde lidt ved mor og sov med tøjet på (udenpå nattøjet). Vi er uforstående overfor dette behov og vi kan ikke finde information om den her adfærd.
Ovenpå på alt dette har vi lidt mere info:
- O bliver påvirket af omstillinger (tøjskiftning, gå fra at være ude til at være inde og omvendt) og udflugter (besøge familie, venner, osv.).
- O er meget modig mens han på samme tid er tryghedssøgende. Han bryder sig ikke om at blive holdt tæt og kommer selv til os når han har brug for et kram eller for at sidde sammen med os. Derfor føles det forkert for os at holde O fast når vi henter ham i vuggestuen.
- O har svært ved at sidde stille når han skal spise.
- Vi samsover. O bliver puttet hver aften mellem 19.15 og 19.30 og han falder somregel i søvn efter 15-20 min. Mor og far ligger i sengen med O og snakker indtil O sover. O ligger og pusler med puden, dynen eller bamsen indtil han er nødt til at give efter for søvnen.
- O er meget vedholdende og viljestærk. Han er opsøgende og har svært ved at lege selv. Når mor eller far laver mad er det svært for O at forstå at denne forælder ikke har tid til at lege.
- O har udfordringer i vuggestuen. Vi har en samtale i gang med pædagogerne om, hvordan vi får bygget ham op. Han får mange nej'er i løbet af en dag (han går rundt og siger: "*sit navn* nej" herhjemme). Han åbner døre han ikke må åbne, kravler på reoler og borde. Desværre er han også udadreagerende overfor de andre børn. Han får timeouts.
Vi håber meget, at du kan hjælpe os med vejledning, da vi efterhånden synes vi er drænede for energi og er nysgerrige på, at få en større forståelse for vores barn.
Med venlig hilsen
O's forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder