Brev:
Uro om aftenen - 1 mdr.
Hej Helen
Tusind tak for en god brevkasse! Den er blevet brugt flittigt, dengang vi fik vores første barn og er nu taget i brug igen.
Du får lige lidt forhistorie før jeg kommer til den egentlige udfordring. For 5 år siden fik vi en dejlig dreng, som bragte nogle udfordringer med sig. Vi bøvlede rigtig meget med hans søvn igennem de første 2 år (han sov rigtig dårligt både dag og nat), han lå på grænsen til kolik og døjede i flere år on/off med forstoppelse. Disse ting satte også sine spor i mig som mor, og fylder meget i mit hoved. Han er nu blevet 5 år og vi er ovre det hele og har den skønneste og dejligste kvikke dreng!
Vi blev så for en måned siden beriget med en dejlig lille pige. Hun er meget anderledes end hendes bror og sover rigtig godt og kan sagtens tage nogle stræk på 3 timer både dag og nat. Hun skriger og græder ikke i længere tid, så en nem og mild pige indtil videre :)
Men dog ikke helt uden udfordringer.
Vi har nogle noget urolige aftener med lillesøster, som godt kan starte sidste på eftermiddagen og forsætte indtil hun bliver puttet for natten. Det er selvfølgelig også i dette tidsrum, hvor der generelt er uro i huset, da storebror og far kommer hjem, der laves mad osv.
Hun brokker sig og kan slet ikke finde ro. Hun vil ikke ligge selv, vil heller ikke rigtig være på arm, vrider sig, sutter rigtig meget, brokker sig når hun ligges til brystet og vil ikke rigtig tage fat (der sparkes og viftes med arme og hun vrider sig og kører hovedet rundt til hun bliver ...
... sur).
Vi har tænkt, at det er fordi hun ikke selv kan koble fra og falde i søvn. Derfor er hun blevet svøbt, har fået sutten og blevet vugget i vores favn, men dette kan vi gøre længe, måske en time, før hun falder i søvn. Dette betyder også, at hun er vågen længe om aftenen, og kan ende med nogle powernaps på 15 minutter af gangen for så at vågne igen. Hun kommer i seng for natten alt mellem kl 21 og 24 afhængig af, hvornår roen og søvnen rammer hende.
Hun er ikke meget tydelig i hendes signaler for søvn og mad. Så det er lidt noget gætværk for os. Brystet tilbydes hun altid efter en god lur og inden næste lur, og om dagen og natten spiser hun fint uden brok. Hun tager fint på og følger sin kurve. Hun er en meget opmærksom og nysgerrig pige, og vil helst hænge med hovedet over vores skulder, hvor hun kan dreje og løfte hovedet for at følge med i alting.
Jeg er meget fokuserer på søvn, og vil gerne skabe de bedste forudsætninger, så dette kommer til at køre godt. På grund af udfordringerne vi havde med vores søn, bliver jeg dog også hurtigt frustreret og ked af det, når jeg ikke ved, hvordan jeg skal hjælpe hende om aftenen, fordi jeg frygter, at nu ender vi i samme “mareridt” som sidst. Derfor er det også tit far, som går og vugger hende.
Har du nogle gode råd til, hvad der stikker hende om aftenen og hvordan vi kan hjælpe hende?
Og er hun gammel nok til at vi indfører noget mere fast puttetidspunkt inkl. putteritual?
Jeg ser frem til at høre fra dig!
Med venlig hilsen
Den nybagte mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.