Annonce

Annonce

Svar: Søvnproblemer fortsat - 8 mdr.


12. november 2020

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar og at det var med til at skabe lidt forandring hos jer, så godt!

Der er især en ting, som fanger mit blik, når jeg læser din beskrivelse af jeres dreng igennem, og de udfordringer I har. Du skriver "08.30: Vi er vågne og står op. Han plejer faktisk at sove ret længe. For det meste ligger han i sengen og får sovet en 12-13 timer, men det er jo meget afbrudt". Og jeg tænker faktisk, at hans nattesøvn nok er lidt for lang...

Det lyder for mig som om, at han ofte bliver overtræt og derfor får svært ved at overgive sig til søvnen. Det hænger naturligt sammen med, at hans lure ofte ikke varer mere end ca. 40 minutter og du kan ikke få ham til at sove længere.. og det igen hænger naturligt sammen med hele dagens rytme. Mit forslag vil derfor være, at I står tidligere op og forsøger at skabe en tidligere rytme og samtidig sikrer, at han måske sover lidt mere om dagen. Jeg er helt med på, at I naturligt tænker, at det er godt at lade ham få den ekstra nattesøvn, når han sover så afbrudt og når han sover så kortvarigt om dagen, som han gør. Men jeg tror faktisk, at det kan hjælpe at stå tidligere op - det er stå op tidspunktet, som sætter rytmen for resten af dagen og det kan godt have betydning for varigheden af hans lure og står han tidligere op, vil han måske også kunne få 3 lure i stedet for to, hvilket han også vil profiterer rigtig godt af og få mere overskud af.

Jeg vil derfor anbefale jer, at I starter dagen senest kl 07, hvis ikke han vågner af sig selv, og at du giver morgengrød senest kl 7.30. jf. tidligere sendt dagsplan :) På den måde giver I ham mulighed for at sove en længere lur enten formiddag- eller middagslur. Og der vil i givet fald også være tid til en evt. 3 lur, hvis han stadig sover kortvarigt, så han får den ekstra dagssøvn og derfor ikke ender med at blive så overtræt, som det lyder til at han faktisk er nu.

En tidligere rytme sikrer ofte også ekstra måltider, så dagen ikke pludselig skrider for jer og han af den grund bliver eksta søgende efter brystet om natten. Det er vigtigt, at han tilbydes mange måltider hele dagen igennem og drikker vand af kop, så mætheden sikres fra morgenstunden. Det er rigtig godt, at du oplever det sjældent at du behøver amme om natten nu, det er et stort fremskridt, men det kan være en god idé at sikre ekstra mad og væske i løbet af dagen for at være sikker på, at det ikke er derfor han stadig vågner. Vær også opmærksom på, ...


Annonce

... at det vil være en god idé at indføre en godnatgrød, som en fast del af putteritualet nu. Og han må meget gerne få et bad inden, som afsluttes med lidt babymassage, der kan hjælpe ham til mere ro i kroppen - igen jf. tidligere sendt dagsplan :) Aftenmad, bad og efterfølgende godnatgrød og så amning før han puttes f.eks. ca 19.30 vil godt kunne gøre en forskel hos jer og give den ro, som I efterspørger...

Så i forhold til dine spørgsmål - du skriver blandt andet "Hvad synes du, vi skal gøre? Vi vil jo gerne følge planen og give ham gode vaner, men han er slet ikke med på den". I hjælper ham til at følge planen ved at starte dagen tidligere, skabe en tidligere rytme, give ham flere måltider og 2-3 lure dagligt og afkorte nattesøvnen lidt... Det vil også gøre det lettere for jer at finde ud af, hvornår han reelt er putteklar, så han bedre kan finde ro og falde i søvn, når tid er - og han netop ikke ender med at "skrige højt"...

Og ja, jeg syned det er en god idé ,at du bibeholder at sove sammen med ham, når det fungerer godt og du faktisk lykkes med at undvære amningerne om natten. Det er rigtig godt. Far må dog til gengæld meget gerne være den, som gør alt det, som leder op til putning - giver bad, godnatgrød osv. fordi det vil gøre, at far naturligt kan komme mere og mere på banen hen af vejen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så problematikken med "hvad gør man med et barn, der tydeligt er vildt træt, men nægter at sove?" tænker jeg som sagt hænger sammen med at nattesøvnen bliver lidt for lang og dagssøvnen for kort, så han bliver overtræt og derfor sværere ved at falde i søvn. Hvis vi siger, at han samlet har behov for godt 14 timers søvn i døgnet, og han lige nu ofte sover op mod 12.5-13 timer om natten (selvom det er afbrudt) så er der simpelthen ikke timer nok at sove i om dagen, hvorfor lurene bliver for korte og han bliver overtræt og får sværere og sværere ved at sove. Der skal helst være balance mellem varigheden af dagssøvn og nattesøvn. Derfor vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at følge den dagsplan og rytme, som jeg har sendt jer tidligere og altså vække ham om morgenen, hvis han ikke vågner af sig selv.

Og når dette er sagt, så har du naturligvis ret i, at han måske lige nu også har det svært, fordi han går igennem separationsfasen og at derfor har ekstra meget brug for tæt fysisk kontakt, har en stor motorisk uro i kroppen og naturligt reagere på alt, hvad der sker omkring ham.... Jeg håber dog, at mine tanker hjælper lidt videre på vej igen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce